2024. április 26., péntek

Évtizedekkel ezelőtt ellopott műtárgyakat kapott vissza Olaszország

Több évtizeddel ezelőtt ellopott műtárgyakat, egy antik szobrocskát és egy 18. századi festményt szolgáltatott vissza az Egyesült Államok az olasz kormánynak.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ügyészség illetékesei kedden adták át a műkincseket az olasz csendőrség műtárgylopásos ügyekre specializálódott különítményéből érkezett szakembernek New Yorkban.

A szentháromság megjelenik Szent Kelemennek című 18. századi festményt, amelyet Giovanni Battista Tiepolónak tulajdonítanak, 1982-ben lopták el egy torinói házból.

A Herkulest ábrázoló etruszk szobrocska az i.e. 6-5. századból való. A bronzalkotás 1964-ben tűnt el a pesarói Oliveriano Régészeti Múzeumból.

A tárgyak végül egy New York-i műkereskedőnél és egy műtárgy-kereskedelemmel foglalkozó cégnél kötöttek ki, amelyek a közelmúltban el akarták adni az alkotásokat. Miután azonban értesültek arról, hogy lopottak, lemondtak a tárgyakról, és egyikőjük ellen sem indult eljárás az ügyben.

Olaszország nagyszabású kampányba kezdett az elmúlt évtizedben olyan műkincsek, köztük antik római, görög és etruszk műtárgyak visszaszerzése érdekében, amelyeket a kormány szerint elloptak az országból.