2024. április 26., péntek

Folytatódik a vízvezetékcsere Csókán

Először a régi vezetéket tárják föl – A tartomány a második fázist is támogatja
A régi fővezeték feltárásával megkezdődött a munkálatok második fázisa (fotó: Gergely Árpád)

A régi fővezeték feltárásával megkezdődött a munkálatok második fázisa (fotó: Gergely Árpád)

Csóka település terültén öt fázisra osztva kezdték meg tavaly az összesen mintegy 19 km elavult (és egészségtelen, azbeszt) utcai ivóvízvezetékek cseréjét. Tavaly az első fázisban a Sutjeska utcában a Nagygödörig, majd tovább az Ivo Lola Ribar utcán át a főutcáig 1340 méter hosszan fektették le az új műanyag csöveket, amivel hosszú távra megoldódik a polgárok zavartalan ivóvízellátása. A munkálatok mintegy 12 millió dinárt emésztettek föl, szerencsére a szükséges pénz nagyobb részét, 9,7 millió dinárt a tartományi mezőgazdasági titkárság eszközeiből teremtették elő, a többit a községi költségvetésből folyósították.

A munkálatok a napokban a Nagyutcán, hivatalos nevén a Tito marsall utcában a régi vezeték nyomvonalának a feltárásával megkezdődtek. Ötvenméterenként leásnak, hogy pontosan föl tudják mérni, milyen nyomvonalon halad a régi vezeték, amely mellé lehelyezik az új csöveket. A nagyszabású beruházás kivitelezése meghaladja az önkormányzat erejét, a költségvetésből nem tudnák finanszírozni, szerencsére a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázat útján az idén is támogatja a vízvezeték felújítását.

Az önkormányzat a fővezeték cseréjének második fázisára is előteremtette a pénzt, ugyancsak a tartományi mezőgazdasági titkárság újabb pályázat révén 11 millió dinárral járul hozzá a kiadások fedezéséhez. A második szakasz költségei 13,7 millió dinárra rúgnak, mivel a nyertes pályázó cég, a horgosi Tisza Menti Vízművek a tervezettnél kisebb összegért vállalta a nagyszabású munkát. A második szakaszban, mivel széles főútról van szó, a Tito marsall utca mindkét oldalán le kell fektetni az új ivóvíz-fővezetéket, összesen 2700 méteren.

A fővezetékek cseréje magában foglalja a rákapcsolást és a vízórák felszerelését is, amiért külön nem kell fizetniük a polgároknak. Az új vezetékre való rácsatlakozás néhány órás ivóvízkiesést jelent az érintett háztartások számára, ezért arra kérik a polgárokat, hogy legyenek türelemmel a munkálatokat végző dolgozók irányában.

A vízvezeték felújításához szükséges műszaki tervdokumentációt a csókai helyi közösség készítette elő, és – a kész terveknek köszönhetően – az önkormányzat sikeresen tudott pályázni a tartományi titkárságnál.