2024. április 26., péntek

Sportolókkal az örökbefogadásért!

A Lajka újabb akciója

Újabb akciót hirdetett a közelmúltban a zentai Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete, amelynek illetékesei a gazdátlan állatok örökbefogadását szeretnék népszerűsíteni azoknak a naptáraknak a segítségével, amelyeken zentai sportolók és az egyesület tagjai által gondozott kutyák közös képei láthatók. Az egyesület ugyan csak két évvel ezelőtt alakult meg, ám máris számottevő eredményeket ért el a felelős állattartás fontosságának tudatosítása terén.
– Nagy örömünkre elkészült az első Lajka-naptárunk, amellyel a védenceink örökbeadását szeretnénk elősegíteni. Köszönettel tartozunk Zenta Község Sportszövetségének, valamint azon zentai sportegyesületeknek, amelyeknek a sportolói részt vettek a naptár elkészítésében, köztük az asztalitenisz-, az atlétika-, a birkózó-, a kajak-, a kézilabda-, a teke- és a vízilabdaklubnak. A sportolók örömmel vettek részt az akcióban, szívesen fényképezkedtek a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete védenceivel, és a fotók felhasználásával készült naptár reményeink szerint hozzájárul majd ahhoz, hogy minél több állatot adhassunk örökbe. Jelenleg harmincöt gazdára váró kutyáról gondoskodunk, ezért nagyon fontos lenne számunkra, hogy minél többen értesüljenek az akciónkról – magyarázta Gyetvai Orsolya, az egyesület aktivistája, hozzátéve, tapasztalataik szerint általában azok döntenek a gazdátlan állatok örökbefogadása mellett, akik elveszítik saját állataikat, és ilyen módon próbálják meg betölteni az így keletkezett űrt az életükben.
Az egyesület idén is sokrétű tevékenységet tervez a gazdátlan állatok védelme és a felelős állattartás fontosságának minél szélesebb körben való tudatosítása érdekében.
– Március elején lesz kétéves az egyesületünk, amit szeretnénk méltóképpen megünnepelni, terveink szerint március 6-án tartjuk meg a születésnapi rendezvényünket. Néhány héttel később, március 28-án, a húsvéti ünnepekre való készülődés jegyében ezúttal is bekapcsolódunk a Gyermekbarátok Egyesülete hagyományos Nyuszifutás elnevezésű rendezvényébe, amelynek keretében különféle vetélkedőkkel, bemutatókkal és előadásokkal várjuk majd az érdeklődőket a zentai Népkertben. A tavalyi Nagy madárnap után idén Nagy tavaszi sünidő címmel tervezünk egy hasonlóan nagyszabású rendezvényt, ilyen módon kísérelve meg felhívni a figyelmet azokra az állatokra, amelyekre a mindennapok során nem fordítunk kellő figyelmet. Ezek közül idén a sünökre esett a választásunk. A rendezvényt a tervek szerint április 11-én tartjuk meg a Művelődési Ház kiállítótermében. Mindemellett szeretnénk idén is részt venni a Mosolytenger gyermekfesztiválon, valamint a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is szeretnénk megszervezni a keverék- és a törzskönyv nélküli kutyák szépségversenyét, amelynek létrejötte a támogatásoktól függ, csakúgy mint az egyéb tervezett projektumaink megvalósulása – hangsúlyozta Pető Beáta, az egyesület alelnöke.
A Lajka-naptárok megrendelhetők a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete Facebook-profilján, és átvehetők a Ci-Fi Civil Központ irodájában, amely Zentán, a Fő tér 18. szám alatt található. A naptárakért felajánlott adományokat az egyesület illetékesei védenceik ellátására kívánják fordítani, csakúgy mint az egyéb felajánlásokat.