2024. április 26., péntek

Fogas kérdések

A Zentai Egészségházban csupán egy fogorvos dolgozhat

Miközben minden évben megrendezik a száj és a fogak egészségének hetét, amikor különböző rendezvényekkel hívják föl a polgárok figyelmét a fogak „karbantartásának” fontosságára, számos vajdasági község fogászati rendelőiben nincs elég fogorvos, akik, ha nem is díjmentesen, de viszonylag elérhető áron, kezelni tudnák a felnőtt pácienseket. Nem különb a helyzet Zentán sem, amelynek a fogászati rendelőjében a négy fogorvos közül csupán egy foglalkozik a felnőttekkel, illetve a nyugdíjasokkal. Közülük többen el is panaszolták lapunknak, hogy emiatt nem marad más hátra számukra, mint hogy magánúton kezeltessék fogaikat, ez viszont egyáltalán nem olcsó mulatság, különösen azok számára nem, akik kisnyugdíjasként tengetik hétköznapjaikat.

Dr. Surján Gusztáv, a városi egészségház igazgatója kérésünkre elmondta, hogy tisztában vannak a helyzettel, de az egészségügyi minisztérium káderterv-normatívája a lakosság létszáma alapján csupán egy fogorvost és egy asszisztenst garantál a felnőttek kezelésére, és a meghatározott időre felvett segédmunkatárs alkalmazását is saját eszközeikből oldották meg. Ugyanis függetlenül attól, hogy kérvényezték, miután a fogász korábbi asszisztense felmondott, a minisztérium nem hagyta jóvá az állás betöltését.

Az egészségház igazgatója elmondta még: függetlenül attól, hogy havonta kérelmezik, a normatíva alapján szinte biztos, hogy a továbbiakban sem kapnak engedélyt még egy fogorvos alkalmazására, viszont reményének adott hangot, hogy három hónapon belül kapnak egy asszisztenst. A jelenlegit ugyanis három hónapra vették föl. Egyébként a világ legtöbb országában, így Szerbiában is a betegbiztosító csupán a szociális, illetve az állami költségvetésen lévő kategóriákba tartozó felnőttek, a terhesek és a gyermekek díjmentes ellátását garantálja, vagyis még a nyugdíjasok számára sem ingyenes az ellátás. A minisztérium normatívája pedig a jogosultak száma alapján határozza meg, hogy hány fogorvost alkalmazhatnak az egészségházak. A zentai rendelőben nincs elég fogtechnikus sem. A minisztérium káderterv-normatívája alapján jelen pillanatban csupán ketten vannak. Mivel mindketten az ortodonciához, a fogszabályozókat készítő csapathoz tartoznak, így fogpótlást sem végeznek, illetve végezhetnek a 65 évnél idősebb páciensek számára, függetlenül attól, hogy erre jogosultak lennének.