2024. április 26., péntek

János vitéz visszatér Bácsfeketehegyre

Újraindította a néptáncoktatást a Feketics Művelődési Egyesület – Sokan jelentkeztek, és nagy a lelkesedés – Az idén bemutatják az János vitéz emlékelőadást

A közelmúltban megkezdődtek a néptánc- és a tamburapróbák a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület szakcsoportjaiban. A néptáncosokat egy fiatal, szabadkai néptáncos, Szakács Tamás tanítja, aki Brezovszki Roland tanítványa.

Sok gyerek és fiatal jelentkezett a táncoktatásra, mondta el Szakács, aki korábban a Talentum Egyesületben és Palicson dolgozott gyerekekkel. Az ovisokhoz 15–20, az alsósokhoz 25 gyerek, a felsősökhöz pedig 10 lány és 3 fiú jelentkezett idáig.

Szakács Tamás az ovisokat tanítja

Szakács Tamás az ovisokat tanítja

– Mindenkiben nagyon sok akarást látok mind a szervezők, mind a gyerekek felől. Reméljük, hogy ez így is marad! A gyerekek jól fogadták a próbákat, látjuk rajtuk a befogadókészséget, és erősen dolgozunk azon, hogy lehető legtöbbet átadjuk nekik. Mindhárom csoporttal egy-egy külön koreográfiát fogunk bemutatni, az ovisok először játékkal és pár alaptánclépéssel fognak színpadra állni. Az alsósokon nagyon látszik az akarás és a befogadás, és már az elején is nagyon sokat tudunk haladni. Nagyon bízunk bennük. A felsősöknél 10 lány és 3 fiú van, ezért nehéz párokat alakítani, és olyan koreográfiát összeállítani, amelyben mindenki meg tudja mutatni magát. Igyekszünk egy olyan koreográfiával előállni, amelyben kiegyensúlyoztuk a lányok és fiúk közti létszámkülönbséget, és mindenki megmutathatja, ami benne rejlik – mondta az oktató.

A néptáncnak nagyon nagy hagyománya van Bácsfeketehegyen, számolt be lapunknak Sárközi István, a művelődési egyesület koordinátora, aki egy érdekességre is felhívta a figyelmet: Szakács Tamás Brezovszki Roland tanítványa, Roland édesanyjával viszont Bácsfeketehegyen Sárközi nagyapja szerettette meg a néptáncot.

A koordinátortól azt is megtudtuk, hogy a művelődési egyesület idei éve a János vitéz emlékelőadásra való felkészülés jegyében fog telni.

– A ’70-es években a János vitéz című dalmű előadásával hatalmas sikert aratott az akkori művelődési egyesület. A mintegy száztagú színtársulat több mint hússzor adta elő. Ennek tiszteletére az idén szeretnénk bemutatni a János vitéz emlékelőadást, amelynek része az új tamburazenekar is. Az idén ünnepeljük falunk fennállásának 230. évfordulóját, és ez alkalomból szeretnénk integrálni a művelődési egyesület összes csoportját, és őszre egy nagyon komoly tematikus műsort akarunk előadni – mondta el Sárközi, aki fontosnak tartja, hogy programjaikban igyekeznek partnerként bevonni az egyházat és a Nikola Đurković Általános Iskolát. A falu jubileumára készülő műsort is ebben a szellemben szervezik meg – hangoztatta.

A Feketics Művelődési Egyesület nagy hangsúlyt fektet a néptáncoktatásra, mondta el Kerekes Zoltán, az egyesület koordinátora. Szeretnék elérni, hogy a gyerekek játszva tanuljanak. Ez vélhetőleg sikerült is, hiszen a gyerekek nem akarnak hazamenni a táncpróbákról, számolt be Kerekes. Céljuk, hogy a néptánccsoportoknak legyen folyamatos utánpótlása, és kineveljenek egy koreográfust. Munkájukat támogatja az önkormányzat, de ezenkívül különböző pályázatokon is részt vesznek.

A művelődési egyesület péntekenként tartja a néptáncpróbákat; 17 óra 30 perctől az ovisoknak, 18 óra 30 perctől az alsósoknak, 19 óra 30 perctől pedig a felsősöknek. Csoportvezetők: Molnár Gabriella, Szebenyi Kinga és Szakács Tamás. A tamburapróbák vasárnaponként 16 órától vannak, zenekarvezető Vajda Csaba, művészeti vezető Szakács Zoltán. A próbák helyszíne mind a tambura, mind a néptánc esetében a Kultúrotthon.