2024. május 5., vasárnap

A legtöbb lízingtárgy gépkocsi

Szerbiában tavaly több mint tízezren kötöttek lízingszerződést

Összesen 4,7 százalékkal nőtt Szerbiában 2014-ben a lízingszerződések összértéke. Számokban kifejezve ez 12,5 millió euróvak több, mint az előző évben, vagyis 2013-ban – áll a Szerbiai Lízingcégek Társulásának (ALCS) idevágó közleményében.

Pontosan 10 673 szerződést kötöttek meg, amelyek éves összértéke csaknem 280 millió euró.

Leginkább a kis- és középvállalatok vették igénybe a lízinget finanszírozási lehetőségként, közülük is leginkább azok, amelyek áruszállításra, kereskedelemre, építészetre és termelésre szakosodtak. Emellett sok mezőgazdasági termelő kötött lízingszerződést.

Az ALCS jelentése értelmében a legnépszerűbb lízingtárgyak tavaly a használt járművek voltak. Az erre vonatkozó megkötött szerződések teljes értéke meghaladja a 101 millió eurót, növekedett a tavalyelőtti kimutatásokhoz képest.

Hasonlóan növekedett a tehergépkocsik lízingelésének száma is, a 2013-as adatokhoz viszonyítva 6,3 százalékkal. E téren 97 millió euró összértékű szerződést kötöttek meg az illetékesek.

Teodora Milenković, az ALCS vezérigazgatója arra is rámutatott, hogy Szerbiában a gépek és egyéb berendezések lízingelése is egyre népszerűbb, hiszen a megkötött szerződések teljes értéke 2014-ben meghaladta a 68 millió eurót.

Milenković végül arra is rámutatott, hogy szerbiai polgárok továbbra sem használják ki a lízing adta összes lehetőséget.

– Rengeteg a kiaknázatlan lehetőség e téren, amiket ki kéne használni. A lízingpiac Szerbiában is az unióéhoz hasonlóan működik, és ez további kedvezményeket is hozhat – fejezte be az ALCS vezérigazgatója, aki már egy korábbi nyilatkozatában megjegyezte, hogy elengedhetetlen a lízing beiktatása a kormány szubvencionálási stratégiájába, a banki kölcsönök mellé. Szerinte ezzel a lépéssel kedvezőbbek lennének a feltételek a felhasználók számára, és ebből nemcsak a lízingcégek, hanem az állam is profitálna.