2024. április 26., péntek

Hetedhét országra szóló disznóvágás

Az idén Törökfalu volt a Nemzetközi Böllérbarát-találkozó házigazdája
Javában serénykednek böllérek

Szombaton minden bizonnyal gyásznapot hirdettek Ada község disznóállománya körében, ugyanis a hetedik böllérbarát-fesztiválon tíz sertés életének vetettek véget az ügyes kezű böllérek, hogy húsukat feldolgozzák, s a hetedhét országra szóló találkozó vendégseregének a tányérjába finom falatok kerüljenek.

A néphagyomány felidézése újabb példája Törökfalu és testvértelepüléseinek eddig is szoros és szívélyes kapcsolatának. Ugyanis a település közösségi házának az udvarán már a kora reggeli órákban nagy volt a zsongás. A házigazdák és a hazai résztvevők (adai önkormányzat és I. helyi közösség, Mohol, Erzsébetlak csapatai), illetve a magyarországi Bogyiszló és Akasztó, az erdélyi Csernát és Csíkcsicsó, valamint a németországi Schlitz képviselői jóféle pálinkával űzték el a fáradtságot, majd zene kíséretében, fogatokon indultak el begyűjteni a sertéseket. Kicsivel később a közösségi ház udvarán megkezdődött a böllér-sertés harc, aminek a végkimenetele a hagyományokhoz híven egyértelmű volt. Ezek után a böllércsapatok a saját hagyományaik alapján, zeneszó kíséretében dolgozták föl a levágott jószágokat, miközben a látogatóknak pálinkával, forralt borral, teával kedveskedtek a helybéli Százszorszép Művelődési Egyesület tagjai.

A folyamatosan növekedő nézősereg kíváncsian szemlélte a különböző vidékek disznóvágási szokásait. A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a németországi böllérek ténykedését övezte, akik a tradíciót sikeresen ötvözték a huszonegyedik század technológiájával. Németországban egyébként nagyon ritkán vannak hagyományos disznótorok, ugyanis a sertéseket többnyire vágóhidakon árammal ölik le, és ott dolgozzák föl – nyilatkozta lapunknak Hans-Jürgen Schäfer, a Hessen tartományban lévő kisváros polgármestere, aki nagyon örült annak, hogy az idei rendezvényre is meghívták a csapatát. A bogyiszlóiak hastokon (bontóasztalon) dolgozták föl a sertésüket. A pörkölés után leszedték a sonkákat, a fejet és a szalonnát, vagyis ők is külön alkatrészeire szedték szét az előző napon még javában dagonyázó, mit sem sejtő disznót. Valójában nemzetközi böllértalálkozó ötletét is ők vetették föl, hogy a fiatalok is megismerkedjenek ezzel a néphagyománnyal és gasztronómiai látványossággal – mesélte Berze Tibor, Törökfalu tanácselnöke, a rendezvény fő szervezője. Berze elmondta azt is, hogy a környező településekről is sokan ellátogatnak a gasztronómiai kavalkádra, ezért az elkövetkezőkben mindenképpen egy nagyobb helyszínen szeretnék megrendezni a fesztivált.

A finom, disznóhúsból készült falatokat természetesen mindenki megkóstolhatta. A délelőtti órákban sült vérrel, töpörtyűvel, májjal, disznóvelővel tömhették magukat degeszre a látogatók, a déli óráktól kezdve pedig bárki vásárolhatott sült kolbászt és hurkát, s jól érezhette magát a nagyszabású disznótoron.