2024. május 5., vasárnap

Ötven méter kolbász a Népkonyhának

Szabadkán is megtartották a Turijai Kolbászfesztivált

Finom illatok fogadták azokat, akik pénteken a városközpontban jártak, ugyanis 9 és 16 óra között tartották meg Szabadka főterén a Turijai Kolbászfesztivált, melynek keretében a hagyományokhoz híven ötven méter kolbászt adományoztak a Vöröskereszt által működtetett Népkonyhának.

Miroslav Medović, a szervezőbizottság elnöke elmondta, a Turijai Kolbászfesztiválra harmincegyedik alkalommal kerül majd sor, melyet február 27-e és március 1-je között tartanak majd meg, addig is egy-egy napos fesztiválbeharangozókat tarnak több városban, ilyen volt a szabadkai, hányan napon belül pedig Újvidéken is megkóstolható lesz a híres kolbász.

– Mi készítettük el a világ leghosszabb kolbászát, 2031 méterest, ami bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, s ezt egy méterrel az idén is meghosszabbítjuk. A fesztiválon a kolbász mellett kapható lesz szalonna, tepertő, disznósajt, hurka, de lesz halászlé, böjti bab, pörkölt káposzta, és az egyik tavankúti résztvevőnktől burgonyából készült ételeket lehet majd kapni. A kolbászt folyó méterre lehet majd megvásárolni, melynek métere 500 dinár lesz.

Miodrag Varo, a Vöröskereszt szakmunkatársa köszönetét fejezte ki, hogy a turijaiak az idén is gondoltak a Népkonyhán lévő emberekre.

– Nagyon sokat jelent nekünk ez a segítség, s a kolbászból készült ételeket már a jövő héten megízlelhetik az emberek. Ezenkívül szeretnék köszönetet mondani a nagybecskereki Dijamantnak is, amely termékéből egy nagyobb mennyiséget adományozott nekünk. A Népkonyhán napi szinten 30 helyi közösségben 1100 ételadagot osztunk ki, vagyis sikerült ezt a számot fenntartani, sajnos azonban a Népkonyha iránti igény nagy, ezért reméljük a jövőben az önkormányzat talál rá módot, hogy a felhasználók számát növelni tudjuk – nyilatkozta a Vöröskereszt embere.

Milimir Vujadinović, a város szociális ügyekkel megbízott tanácsosa ehhez hozzáfűzte, a Vöröskereszt és a Szociális Központ adatai szerint legalább 20–30 százalékkal kellene növelni az ételadagok számát, hogy a valós igényeket ki tudják elégíteni.

– Az önkormányzat tavaly húsz, az idén pedig huszonhárommillió dinárt fordít a Népkonyhára, azonban hiába növekedett meg az összeg, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a „felhasználók” száma is ezzel arányosan megnőtt volna. Nagyon sokat jelent nekünk ez az adomány, mi pedig segítünk népszerűsíteni egyfajta turizmust itt Szerbiában, a Turijai Kolbászfesztivált, így ez a nap két szép dologról is szól – mondta a tanácsos.