2024. május 5., vasárnap

Gyorsulhat az uniós gazdaság fejlődése

Stabil gazdasági növekedésre számít az EU egészében az Európai Bizottság (EB). Az unió kormányának tartott testület a kedvező változást elsősorban a fogyasztás remélt bővülésétől és a gazdaság serkentését szolgáló kormányzati intézkedésektől várja. Ha beigazolódik az EB előrejelzése, 2007 óta az idei lehet az első év, hogy mindegyik EU-tagországban a gazdaság fejlődésnek induljon.

Az EB úgy számol, hogy 2015-ben az EU-ban átlagosan 1,7 százalékkal gyorsulhat a gazdaság, a 19 országot tömörítő euróövezetben pedig 1,3 százalékkal. Jövőre pedig még erőteljesebb, két százalék körüli bruttó hazai össztermék-gyarapodást (GDP-gyarapodást) vár mind az EU-ban, mind az eurózónában.

Feltéve, ha valami közbe nem szól. Közösségen belüli és kívüli bizonytalansági tényezőből ugyanis akad épp elég. Ezek közül a szakemberek kiemelik a geopolitikai kockázatokat, a huzamos ideig tartó alacsony inflációt (vagy a tartós deflációt), a pénzügyi piacok kiszámíthatatlanságát, és a strukturális reformok halogatását, amelyek mind akadályozhatják a gazdaság felélénkülését.

A világgazdaság ugyanakkor nagyobb ütemben bővülhet 2015-ben, mint az uniós, de alighanem mégsem olyan mértékben, mint ahogy még néhány hónappal ezelőtt gondolták a mérvadó elemzők. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég mérsékelte a globális GDP-növekedésre adott korábbi előrejelzését. Megállapítása szinte teljesen egybecseng a Világbank minapi jelentésével, amely 3,6 százalékos növekedést vár a 2015-ös esztendőtől.

Az IMF tavaly októberben még úgy vélte, hogy az idén 3,8 százalékkal bővülhet a világgazdaság, de nemrég már csupán 3,5 százalékos növekedést jelzett előre, a következő évre meg 3,7 százalékot, holott korábban még 4 százalékra számított. A visszafogottságot indokolva a szervezet egyebek mellett arra is rámutatott, hogy lassúbb növekedés esetén visszaesik a kereslet, s emiatt kevesebb lesz a beruházás.

Az IMF abban szinte egészen biztos, hogy az Egyesült Államok gazdasága remekül teljesít az idén (3,6 százalékkal is bővülhet), ellenben az euróövezetnek – ehhez képest – csak szerény, 1,1 százalékos, Japánnak pedig legfeljebb 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósol. Ázsia egészétől ugyanakkor stabil növekedést vár. Ebből azt a következtetést vonja le, hogy a világgazdaság továbbra is két pilléren fog egyensúlyozni, amit nem tart elégségesnek.

A Világbank azonban kicsit másként látja a helyzetet. Szerinte a világ gazdaságának működését – rengeteg bizonytalanság közepette – mindössze egy motor tartja lendületben, az Egyesült Államoké. A Világbank szintén úgy ítéli meg, hogy több motorra lenne szükség.

Az amerikai gazdaságtól 3,2 százalékos, az eurózónától pedig ugyancsak mindössze 1,1 százalékos gyarapodást vár az idén. Délkelet-Ázsia országai esetében viszont jelentős fejlődésre, 6,1 százalékos GDP-növekedésre számít.

A feltörekvő országok figyelmét azonban arra hívja fel, hogy 2015-ben sok kihívással kell szembenézniük, amelyek ellen régi gyógymódként a szerkezeti reformokat ajánlja.