2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI MEZŐGAZDASÁG-FEJLESZTÉSI ALAP

Meghirdették az idei első pályázatokat

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap idei első pályázati ciklusának keretében öt hitelvonalra: öntözőberendezések beszerzésére, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására, védett kertek és fóliasátrak, a gyümölcsösökben és szőlőöltetvényeken jégvédelmi hálók felszerelésére, valamint hízóborjúk vásárlására írt ki pályázatokat.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A pályázatokat ismertető sajtótájékoztatón jelen volt Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és Stojan Marinković, az alap igazgatóhelyettese, valamint Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár.
– A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap eddig több mint 3 ezer hitelt folyósított, amelyeknek az összege meghaladja a 32 millió eurót. Az alapnak jelenleg 350–400 ezer euróval tartoznak, de hangsúlyozni kell, hogy az alap még senkinek sem vette el a földjét vagy a házát, ahogy azt a bankok teszik. Az idén az alap 11 hitelvonalat bocsát rendelkezésre, ebből most 5-öt, a többit pedig őszre – részletezte a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.
Az összes pályázaton a bejegyzett, vajdasági lakhelyű földművesek vehetnek részt.

Az öntözési rendszerek beszerzésére kiírt pályázaton az 5 ezer eurónál nem drágább felszerelés támogatási hitelére 9 hónapos türelmi időt szabtak meg. A hitel visszafizetésének határideje 24 hónap, a részleteket 6 félévenként kell fizetni. Az 5 és 15 ezer eurót érő felszerelések vásárlásakor 12 hónap türelmi időt biztosítanak. A hitel visszafizetésének határideje 30 hónap, a részleteket 6 hónaponként kell fizetni. A türelmi idő lejártakor mindkét esetben egyszázalékos kamatot számolnak fel.

A mezőgazdasági gépekre és kapcsolható eszközökre kiírt pályázaton 2 százalékos kamattal legfeljebb 20 ezer eurós hitelkeret igényelhető. A mezőgépekre és a kapcsolható eszközökre a türelmi idő 6 hónap, a törlesztési idő pedig 60 hónap.
A védett kertek és fóliasátrak beszerzésére kiírt pályázaton 2 százalékos kamat mellett legfeljebb 15 ezer eurót lehet igényelni. A törlesztési idő 36 hónap, a türelmi idő 12 hónap.
A jégvédelmi hálókra a gyümölcsösökben és szőlészetekben 2 százalékos kamattal legfeljebb 15 ezer euróra lehet pályázni. A törlesztési idő 24 hónap a türelmi idő 12 hónap.
A hízóborjak vásárlására kiírt pályázaton 2 százalékos kamat felszámolásával legfeljebb 15 ezer eurót lehet igényelni. A törlesztési idő 15 hónap, ezt követően a maradék összeget egészben kell visszafizetni.

A pályázati idő február 15-étől március 16-áig tart. A dokumentumokat kizárólag postai úton lehet elküldeni a tartományi titkárság címére: 21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 6. Az érdeklődők a 021/557-451-es telefonszámon vagy a www.fondpolj.vojvodina.gov.rs honlapon kaphatnak további információt.