2024. április 26., péntek

Lépésekben a tiszta környezetért

Egy asztalnál az önkormányzat illetékesei és a civil tiltakozás vezetője
Dragan Pečurica (balról), Kislinder Gábor (jobbról), valamint a topolyai községi vezetőség néhány tagja (fotó: Tóth Péter)

Dragan Pečurica (balról), Kislinder Gábor (jobbról), valamint a topolyai községi vezetőség néhány tagja (fotó: Tóth Péter)

Kislinder Gábor, Topolya polgármestere tegnap fogadta Dragan Pečuricát, aki a közelmúltban megtartott környezetszennyezés elleni topolyai tiltakozássorozat fő szervezője. Mint azt a polgármester elmondta, nem a megszokott fogadóórán fogadta vendégét, hisz a téma minden polgárt érint. Pečurica három pontba foglalta össze kérdéseit. Elsőként arra várt választ, hogy a polgármester hivatalba kerülése óta mit tett a környezetszennyezés megállapítása érdekében. Másodsorban, hogy mit tervez tenni, míg harmadik kérdésével arra kereste a választ, hogy a község első embere támogatja-e erőfeszítéseit. Válaszában Kislinder Gábor támogatásáról biztosította az aktivistát, de azt is kifejtette, hogy az egyetlen megoldás az, hogyha lépésenként haladunk a probléma megoldása felé. Első lépésként a Krivaja iszaptalanítását határozta meg, amire elmondása szerint márciustól számíthatunk, és július 15-ig a kikotort iszapot el is szállítják, valamint a munkálatok során keletkezett károkat megtérítik. Arról is beszélt, hogy a talaj- és esővíz elvezetése érdekében a Gimnázium és a Sinkovics József Szakközépiskola, valamint az egészségház környékén is kezdetét veszi a csatornák és árkok kitisztítása. Elmondta azt is, hogy az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának szakemberei már 2008-ban kidolgoztak két megoldást, amely a víz tisztítását segítené elő, de a korábbi vezetőség nem foglalkozott az üggyel, azonban hamarosan döntés születik az ügyben. Erről tudni kell, hogy a kivitelezése több millió eurót emésztene fel, ezért csak fázisokban történhet a kiépítése, és így több évet is igénybe vehet. A beszélgetés egyik sarkalatos pontja az állati fehérjéket feldolgozó üzem, a Žibel és a belőle áradó bűz volt, amivel kapcsolatban az is felmerült, hogy a községi és a magasabb szintű felügyelőségek nem végeznek lelkiismeretes munkát, amiről a lakosok orrukkal meg is bizonyosodhatnak. Arról is szót ejtettek, hogy az első kategóriájú állati tetemeket kizárólag Zomborban dolgozhatják fel, éppen ezért a szállítás megkönnyítése érdekében egy hűtőház megépítését szorgalmazzák a kishegyesi vezetőséggel közösen. Ugyanilyen fontos szerepet kapott a Komgrad közvállalat is, ugyanis a szennyezés mintegy húsz százalékát a kommunális tevékenység okozza, és a vállalat ezen tevékenységéért csupán kis összegű büntetést fizet. Pečurica azon véleményének is hangot adott, hogy az önkormányzat szakszerű segítséget is kérhet, annak kiderítése érdekében, hogy ki(k) a felelős(ek) a szennyezésben, és gyakoribb ellenőrzéseket is elrendelhet. A beszélgetés végén Kislinder Gábor reményét fejezte ki a párbeszéd folytatásával kapcsolatban, és egy olyan beszélgetést is felvetett, amelyben minden érintett elmondhatja a véleményét. Dragan Pečurica újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem teljes mértékben elégedett a mintegy másfél órás megbeszéléssel, hisz a problémának csupán egy nagyon kis részét érintették, és tizenhetedikére a tiltakozó megmozdulás sorozat újabb epizódját ígérte.