2024. április 26., péntek

Német rendőrök is érkeznek a magyar–szerb határra

A magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépésekről tárgyalt – Két hónap alatt 23 200 fő lépte át illegálisan a határt, 40 százalékuk gyermek

Az illegális határátlépők nem csak Szerbia és Magyarország gondja, ezért a határfelügyelet munkájába csütörtöktől kezdve mobil hőkamerákkal részt vesz egy 20 fős német rendőrségi csoport is, majd a későbbiekben osztrák rendőrök is csatlakoznak a járőrözéshez, hangzott el szerdán Milorad Veljović, a szerbiai rendőrség igazgatója és Papp Károly altábornagy, magyar országos rendőrfőkapitány közös sajtótájékoztatóján. A két ország rendőrségeinek vezetője a kelebiai határátkelőhelyen megtartott sajtótájékoztatóján egyetértett abban, hogy Szerbia és Magyarország határrendészetét jó együttműködés jellemzi, és a jövőben az illegális migráció visszaszorítása érdekében még szorosabbra fűzik a kapcsolatokat.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Milorad Veljović elmondta, hogy a szerdai megbeszélés a hétfői belgrádi megbeszélés folytatása, amelyet a szerbiai és a magyarországi határszakaszon illegálisan átjutni kívánó koszovói migránsokról tartottak. Szavai szerint a magyar rendőrfőkapitánnyal megegyeztek, hogy megerősítik a magyar–szerb határszakasz ellenőrzését, és megkísérelik feltárni a migráció valódi okát, úgy hogy eközben betartják országaik jogszabályait és tiszteletben tartják polgáraik jogait.

– Ez a probléma két hónapja áll fenn, ám mindez nem csupán Szerbia és Magyarország gondja, hiszen e két ország tulajdonképpen tranzitország, ezért a célországokkal közös erőfeszítések szükségesek a migráció megfékezésére. Határrendészeinkhez csütörtökön 20 német határrendőr csatlakozik, mobil hőkamerákkal felszerelt járművekkel segítik majd a munkánkat – mondta Veljović.

A szerbiai rendőrség igazgatója megjegyezte, a 2009-es vízumliberalizáció óta Szerbia 60 ezer koszovói albán nemzetiségű polgárnak adott ki úti okmányokat, ők szerb állampolgárként szabadon mozoghatnak Szerbia területén, és a hatóság csupán arra kérheti őket, hogy ne hagyják el otthonaikat. A magyar–szerb határövezet ellenőrzéséről szólva elmondta, hogy szerdától a szerbiai csendőrség 50 tagja is csatlakozott a járőrözéshez, az utóbbi napokban pedig már sikerült is valamelyest csökkenteni az illegális határátlépések számát, valamint letartóztattak 40 embercsempészt is.

– A közeljövőben az osztrák rendőrség is küld Szerbia számára egy határrendészeti csapatot, ezt várhatóan a szerb–macedón határövezetbe vezényeljük majd ki, ahol határrendőrök számára szintén nagy nyomást jelentenek a migránsok – nyilatkozta Veljović.

A szerbiai rendőrség igazgatójának beszámolója szerint két hónappal ezelőtt olyan személyek igyekeztek átszökni a határon, akik szinte nincstelennek számítottak, pár héttel később megjelentek a középosztálybeliek, most pedig már az értelmiségiek, az egyetemi oklevelekkel rendelkező személyek is igyekeznek átjutni a zöldhatáron.

– A turisztikai felügyelőség segítségével működési szabálytalanságok miatt bezárattuk a palicsi Lira Hotelt, ahol eddig a koszovói migránsok megszálltak. A hotelt szeptemberben egy albán nemzetiségű személy bérelte ki – tájékoztatta az újságírókat a rendőrség igazgatója, majd gyanújának adott hangot, hogy szervezetten történik a migráció, mivel mindegyik útra kelőnél ugyanannyi pénzt találtak, rendszerint a helyi büntetéseknek megfelelő összeget, sőt mindenki tájékozott volt az adott helyen várható büntetésekkel kapcsolatban, és fel voltak készítve, hogy miként kell viselkedni egy adott helyzetben.

Papp Károly, Magyarország rendőrfőkapitánya kijelentette, a hétfői megbeszélésen egyetértés született abban, hogy az illegális migráció elmúlt hónapokban történt robbanásszerű növekedésével kapcsolatos helyzet bűnügyi és rendészeti kezelésében a nemzetközi rendőri szervek együttesen lépjenek fel.

– Az év eddig eltelt időszakában 23 200 fő lépte át illegálisan a szerb–magyar államhatárt, és az elfogott migránsok 40 százaléka gyermekkorú. Mindez nagy terhet jelent a magyar rendőrség számára. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, az illetékes megyei rendőr-főkapitányságokat, a határrendészetet és a közterületi rendőrséget egyaránt, létszámban és technikában megerősítettük. A szerbiai rendőrség számára felajánlottam, hogy a szerb–magyar közös járőröket mobil hőkamerás rendszerekkel is megerősítjük, amelyeket Szerbia területén is bevethetnek, illetve a szerbiai szaktiszteket szívesen látjuk a határövezetet figyelő hőkamerás rendszerek központjaiban – mondta Papp, hozzátéve, hogy készenléti rendőröket vezényeltek át az országhatár közelébe, megerősítették a mélységi, vagyis az autóutak, gyorsforgalmú utak és a vasútvonalak ellenőrzését, valamint a menekültek elszállásolására új objektumokat béreltek ki.

A magyar rendőrfőkapitány kiemelte, a szerb és a magyar rendőrség közösen kíván fellépni az embercsempészek ellen, valamint azt is fontosnak tartják, hogy a határterületen élőknek a szubjektív biztonságérzete ne változzon meg az illegális migráció miatt. Újságírói kérdésre, hogy Magyarország hova deportálja vissza a koszovói migránsokat, Papp azt válaszolta, hogy az eddigi gyakorlat szerint repülőgépjárattal (magánúton és az Európai Unió Tagállamainak Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség – Frontex segítségével) Koszovóba küldték vissza őket. Hozzátette, a jelenleg elfogott határátlépők 99 százaléka, miután elfogták, menedékjogot kér, majd a menekültügyi eljárás megkezdése után folytatja útját Ausztriába, onnan pedig Németországba, a Benelux államokba, Svédországba. Végezetül megjegyezte, hogy a korábbi hetekben naponta 1200–1300 főt tartóztattak fel a magyar rendőrök a zöldhatárom, az elmúlt napokban viszont ez a szám 650–700 főre csökkent.