2024. április 26., péntek

Februártól 200 dinárért lehet biztosítást kötni

Tavaly év végén írt alá együttműködési szerződést az óbecsei Vodokanal Közvállalat, valamint a Generali Biztosító Szerbia és a Sogaz vállalat, ennek értelmében a közvállalat ügyfelei a vízdíj befizetésével egyidejűleg vagyon- és felelősségbiztosításukat is törleszthetik. A biztosítási szolgáltatásról szóló megállapodást Vuk Radojević polgármester kezdeményezte, állítása szerint a hatalmas károkat okozó tavalyi árvizek ösztönözték az önkormányzatot arra, hogy a polgároknak ily módon tegyék egyszerűbbé vagyonuk biztosítását.

Zoran Grbić, a Vodokanal igazgatója elmondta: Újvidék és Szabadka városa után Óbecse a harmadik község, ahol ilyen módon igyekeznek emelni egyrészt a szolgáltatások színvonalát, másrészt a lakosság tudatosságát. A biztosításról külön szerződést nem kell kötni, csupán be kell fizetni a Vodokanal számlájával együtt kézbesített 200 dináros biztosítási díjat. A biztosítás érvényességének egyetlen feltétele a befizetett havi vízdíj.

Naćuk Róbert, a Generali óbecsei fiókigazgatója tájékoztatása szerint decemberben és januárban az óbecsei polgárok biztosítását az önkormányzat, illetve a Generali és a Sogaz fedezte, e két ingyenes hónap alatt öt, majd február 9-ig további öt káreset volt a községben. Arról, hogy milyen gördülékenyen sikerült a kártérítést elrendezni, Slobodan Pejak számolt be, aki elmondta: január 2-án a függönyre helyezett karácsonyi égők miatt kiégett a családi házuk, és a biztosító a lehető legrövidebb időn belül a számlájára utalt több mint 1,1 millió dinárt. Pejak hangsúlyozta: személyes példájával maga kívánt a nyilvánosság elé állni, ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mindössze egy doboz cigaretta árán megvásárolható a Generali vagyon- és felelősségbiztosítása.

Havi kétszáz dinár fejében a háztartások különféle kockázatokra (árvíz, tűz stb.) köthetnek biztosítást. A vízdíjat utólag, a biztosítást pedig egy hónappal előre kell fizetni, azaz a januárban megküldött vízszámla mellé csatolt biztosítási díj február hónapra vonatkozik. A szakemberek szerint egy ehhez hasonló volumenű biztosítás díja egyéni szerződéskötéssel ennek a havi kétszáz dinárnak akár az ötszöröse is lehet. Naćuk szerint, ha Obrenovac lakosságának a tavalyi árvíz idején az óbecseihez hasonló kollektív biztosítási szerződése lett volna, az önkéntes adományok összegével megegyező mértékű kárfedezet állt volna a károsultak rendelkezésére.