2024. április 26., péntek

Egészséges ivóvíz, magasabb díjszabás

Ha minden a tervek szerint zajlik, akkor csütörtökön a nagybecskereki városházán a Városi Vízművek képviselője szerződést ír alá az olasz Zilio csoportosulás képviselőjével az egészséges ivóvíz biztosításáról. Ez azt jelentheti, hogy az aláírástól számolt nyolc hónap múlva már egészséges (arzénmentes) víz csordogál majd a Béga menti város vízvezetékében. A tervek szerint a szerződés aláírásán jelen lesz Olaszország belgrádi nagykövete is.

Vége a sorbaállásnak? (Fotó: Kecskés István)

Vége a sorbaállásnak? (Fotó: Kecskés István)

Ha az együttműködés eredményes lesz, akkor 11 év után a nagybecskerekiek végre egészséges csapvizet ihatnak. Éppen ennyi ideje ugyanis annak, hogy a tartományi egészségügyi felügyelőség – a megengedettnél jóval magasabb arzénmennyiség miatt – betiltotta a vezetékes víz emberi fogyasztásra való használatát.
Goran Tajdić, a közvállalat igazgatója kijelentette, hogy az egészséges ivóvíz biztosítására kiírt legújabb közbeszerzési eljárás lényege az, hogy a város nem vállal előzetes beruházási kötelezettséget (mint a vízgyár építése esetében), hanem az ajánlattevő kötelessége, hogy biztosítsa az egészséges ivóvizet saját befektetéséből. A korábbi elképzelés szerint vízgyárat akartak építeni (erről 2012-ben szerződést írtak alá a német Wassertechnik társasággal), de a 26 millió eurós szerződést az új helyi hatalom felbontotta.
A Városi Vízművek kötelessége a víz megtisztításának a költségeit fedezni, ami nem lehet több a köbméterenkénti 0,28 eurónál. Jelenleg a víz köbmétere Nagybecskereken 29,40 dinárba kerül, és ehhez kell még hozzáadni a 0,28 eurót.
A Városi Vízművek szakaszonként felújítja az ötvenéves hálózati rendszert. Az első szakaszban Nagybecskerek Város fogyasztói részére biztosítanak majd egészséges vizet, utána pedig sorra kerülnek a környező települések is.