2024. április 26., péntek
BAJA–ZOMBOR

Barátság, nem pedig rivalizálás

Befejeződött az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében EU-támogatást élvező Barátság, nem pedig rivalizálás projekt, amelynek célja a zombori és a bajai labdarúgóklub közötti, már meglévő együttműködés továbbfejlesztése és a két testvérváros kapcsolatának új tartalommal való gazdagítása volt. A projektvezető a zombori Radnički Labdarúgóklub, partnere pedig a Bajai Labdarúgó-sportegyesület.

A projekt költségvetése meghaladta a 94 ezer eurót, amiből a partnerek 15 százalékos önrészt álltak, így az IPA-program által nyújtott támogatás összege 80 ezer euró. A program az együttműködés magasabb szintre emelését, a közönség számának növelését, a játék színvonalának javítását, a társadalmi kapcsolatok elmélyítését, a játékosok és az edzők továbbképzését, valamint a turizmus fejlesztését célozta. A zombori klub stadionjában eredményjelző táblát állítottak fel, hangosítást szerelnek fel, és a két partner közös honlapot is üzemeltet.

A projekt a két klub utánpótláscsapatainak közös téli fölkészülésével és az elmúlt hétvégén Kalocsán tartott zárókonferenciával ért véget.

Gojko Mišković, a Radnički frissen megválasztott elnöke szerint Kalocsa remek házigazdája volt a fölkészülésnek, amihez az időjárás is hozzáadta a magáét, a hideget, havat és szelet. A magyarországi város sportkomplexumában három műfüves pálya, szintetikus borítású atlétikai pálya, reflektorok, napkollektoros energiaellátás, optimális körülményeket nyújtó öltözők, fedett uszoda állt a fiatal sportolók rendelkezésére, akik az edzések mellett barátságos mérkőzéseket is játszottak.

A zárókonferencia központi témája a Magyar Labdarúgó-szövetségnek a focitehetségek felfedezésére és fejlődésük módszeres figyelemmel kísérésre irányuló Bozsik-programja volt.

A két klub együttműködési megállapodást kötött, azzal a szándékkal, hogy újabb, hasonló projektek és közvetlen kapcsolat útján erősítik a klubok partneri viszonyát, ami egyben a személyes kapcsolatok elmélyítését is szorgalmazza.