2024. április 26., péntek

Újabb megállapodás Brüsszelben

A Pristinával folytatott párbeszéd ezúttal az igazságügy területén vezetett eredményre

A Belgrád és Pristina közötti dialógus tegnap hajnalba nyúló legújabb fordulója sikerrel zárult. A tárgyalófelek aláírták az igazságügyet szabályozó megállapodást, mely Észak-Koszovó területén szavatolja szerb ajkú bíróknak a részvételét az eljárások lefolytatásában. A hármastalálkozón Aleksandar Vučić szerb kormányfőn kívül Isa Mustafa koszovói miniszterelnök és Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vett részt, a találkozó mintegy négy órán át tartott. Beszámolójában Vučić elmondta, hogy a pristinai küldöttség az észak-koszovói civil őrség feloszlatásáról és a Kosovska Mitrovica északi és déli részét összekötő hídon kialakított békeparknak az eltávolításáról, a szerb fél pedig a Trepča kohászati-bányászati üzemről és a szerb községek közösségéről szeretett volna vitát nyitni, végül azonban mégis csupán az igazságügyi kérdésekről tárgyaltak, s annak részleteiben állapodtak meg.

Vučić sikerként könyvelte el, hogy a Mitrovica déli részében működő bíróságban 14:11 arányban lesznek majd jelen albán és szerb bírók, a város északi településrészében pedig szerb lesz a bíróságnak a vezetője. Úgy fogalmazott, hogy az aláírt megoldások jobbak annál, amit az etnikai összetétel valós képe tett volna indokolttá. A Kosovska Mitrovica-i bíróságon az ügyészek számát tekintve egyenlő számban lesznek képviselve a szerb és az albán közösség tagjai, kilenc-kilenc ügyész dolgozik majd. Elfogadták a szerb tárgyalócsoportnak azt a javaslatát is, mely a mitrovicai bíróság leposavići és Zubin Potok-i kirendeltségének megalapítása mellett foglalt állást.

Isa Mustafa is lényegesnek nevezte az igazságügyi megállapodás aláírását, úgy értékelte, hogy Koszovó egész területén egységes igazságügyi rendszer állt fel az egyezmény elfogadásával. Mint mondta, a tárgyalásokat folytatni kell annak érdekében, hogy más ágazatok tekintetében is megteremtődjék ez az egységes intézményrendszer, és hogy Koszovó ezáltal egész területén gyakorolni tudja a szuverenitását és integritását. A következő fontos témák között a civil őrség megszüntetését, a mozgásszabadság szavatolását, valamint távközlési és energiaügyi témákat említett.

Vučić és Mustafa is arról számoltak be, hogy nem beszélték meg a dialógus következő fordulójának időpontját, ám mindketten arra számítanak, hogy a párbeszéd hamarosan folytatódik.

Mogherini gratulált a tárgyalófeleknek az elért eredményhez, s meggyőződésének adott hangot, hogy az igazságügyi kérdések rendezése nagyban hozzájárul a polgárok életminőségének növeléséhez, egyben a korábbi brüsszeli megállapodás egyik fontos fejezetének a lezárását is jelenti.