2024. április 26., péntek

Az USA méltányolja Szerbia igyekezetét

A hagyományos nemzeti imareggelin csütörtökön Washingtonban Ivica Dačić szerb külügyminiszter vett részt. A nap folyamán több találkozója is volt a Kongresszus és a Külügyminisztérium tisztségviselőivel. Dačić elmondása szerint az USA államvezetésének képviselői támogatásukról biztosították a szerb kormány reformintézkedéseit.

Az USA elégedett a szerb kormány célkitűzéseivel, hangsúlyozta Dačić, majd aláhúzta, hogy a megkezdett reformokra a kapcsolatok elmélyítésének alapjaként tekintenek. Dačić egyebek mellett Victoria Nulanddal, a Külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel megbízott államtitkárával, és Emanuel Celaver kongresszusi taggal, valamint Chris Murphy szenátorral, a kongresszusi szerb kaukusz tagjaival találkozott.

– Nuland elmondása szerint az USA támogatja a módot, ahogyan Szerbia az EBESZ elnöklőjének feladatát ellátja. Az USA Szerbia azon igyekezetét is bátorítja, hogy a régióban meghatározó tényezője legyen a békének és a stabilitásnak. Szerbia és az USA kapcsolatait egyre kevesebb probléma nehezíti – fogalmazott Dačić, aki ma részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyen az UNMIK koszovói munkájáról szóló jelentés kerül napirendre. A szerb külügyminiszter később Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral találkozik.