2024. május 10., péntek

Eladható az Aleksa Šantić birtok

A tartományi kormány beleegyezne mintegy hétszáz hektárnyi termőföld privatizálásába – A végső döntés a köztársasági kormány kezében van

Az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok privatizálása kapcsán már hetek óta folynak a találgatások, a felmerülő gondok miatt a köztársasági és a tartományi kormány egymásra mutogat. A birtok sorsáról tegnap a tartományi kormány határozatott hozott, minderről sajtótájékoztatón számoltak be.
Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár elmonda, hogy a tartományi kormány a Vajdasági Fejlesztési Alap javaslata alapján eldöntötte, hogy a jelenleg jelzálog alatt levő Aleksa Šantić mezőgazdasági birtokot privatizálni fogják.

– A szerbiai kormánynak mint a birtok legnagyobb hitelezőjének a tartozása utáni kamatokat leírjuk. A tartományi kormány felelős a vajdasági vagyon megőrzéséért, és felelősséggel tartozik a potenciális befektetőknek is. A tartományi vezetőségnek nem áll szándékában megakadályozni a mezőgazdasági birtok eladását. Reméljük, hogy a közeljövőben a gazdasági minisztérium megértésére találunk, mivel sajnos erre eddig nem került sor – közölte Bogaroški.

– A mezőgazdasági birtoknak a hitelezőkkel szemben összesen 2 400 000 000 dinár tartozása van. A vajdasági kormány követelése, hogy a Vajdasági Fejlesztési Alap által 1 120 000 000 dinárt, azaz az adósság mintegy felét fizessék ki. A vajdasági kormány ülésén döntés született, amelynek értelmében 910 millió dináros kikiáltási áron elárverezzük a mezőgazdasági birtok megközelítőleg 700 hektárját. Az eladásból befolyó összegből több mint 543 millió dinárt a birtok fejlesztésébe fektetünk be – mondta Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár.

Dušan Bajić, a Vajdasági Fejlesztési Alap igazgatója leszögezte, hogy a mezőgazdasági birtok dolgozói a privatizáció után is megtarthatják a munkahelyüket. Egyelőre várjuk, mit lép a minisztérium – mondta Bajić.

Željko Sertić gazdasági miniszter január 19-én a szerbiai parlamentben kijelentette, hogy a Vajdasági Fejlesztési Alap szándékosan akadályozza bizonyos vállalatok privatizálását és a külföldi befektetők tevékenységét. A miniszter kifejtette, hogy az olaszországi Ferrero nagyvállalat számára, amely egyebek mellett a Nutella mogyorókrém gyártója, nem teremtették meg a befektetési körülményeket. Az olaszok az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok iránt érdeklődtek, amelyet privatizálás útján versenypályázaton eladásra kellene bocsátani. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, meg kell egyezni a jelzálog-hitelezőkkel – mutatott rá a miniszter. Ebben az esetben ezek a hitelezők az Adóhivatal, a Betétbiztosító Ügynökség és a Vajdasági Fejlesztési Alap – részletezte Sertić. Az Adóhivatal, a Betétbiztosító Ügynökség hajlik az egyezségre, a Vajdasági Fejlesztési Alap viszont nem mutat kézséget az együttműködésre – mondta a miniszter, és hozzátette: ha nem születik megoldás, akkor az Aleksa Šantić mezőgazdasági birtok tönkremegy.
Željko Sertić kijelentéseire reagálva Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár másnap elmondta, hogy a miniszter állításai teljes mértékben pontatlanok és az egész felhajtás a közvélemény megtévesztésére irányul. A gazdasági miniszter által említett dokumentumokban nem szerepel semmiféle befektető, sem az olasz Ferrero gyár. Kétszer is felszólítottuk a köztársasági kormányt és Željko Sertićet a párbeszédre, a miniszter viszont nyomást gyakorol és félrevezeti a közvéleményt – nyilatkozta Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár.