2024. április 26., péntek

Leváltások, kinevezések

Miként várható volt, az igazgatóbizottság kezdeményezésére a városi képviselő-testület leváltotta a zombori idegenforgalmi szervezet (TOGS) éléről Miroslav Božint, és helyébe Dragan Ružićot nevezte ki. Annak viszont nem volt komolyabb előjele, hogy a város által alapított gyógyszertár igazgatónőjét, Danica Basarićot is menesztik, de így történt, helyébe Desanka Vitas került. Hat év után Čarna Petričević személyében ismét van ombudsmanja a városnak.

A vkt ülésének első fölszólalója szokás szerint Vladimir Kuzmanov, az ellenzéki Demokrata Párt csoportjának vezetője volt. Rámutatott, hogy a testület nem ombudsmant választ, hanem pártkádernek biztosít tisztséget, ami az adófizető polgároknak évi szinten nettó egymillió dinárjába kerül majd. A vitába számos képviselőcsoport vezérszónoka is bekapcsolódott, a haladók azt kérdezték, miért nem vezették be ezt az intézményt a demokraták, amikor hatalmon voltak és adott volt a lehetőség. Többen kifogásolták, hogy a leendő polgári jogvédő a Szerb Haladó Párt tagja, noha ezt a tisztséget csak pártonkívüli töltheti be, amit egyébként a város statútuma is előír. Indítványozták, hogy Čarna Petričević lépjen ki a pártból, vagy fagyassza be tagságát. A hosszan elhúzódó vitába szinte minden képviselőcsoport több tagja is bekapcsolódott, végül meghozták a városi ombudsmanról szóló határozatot.

A városi képviselők határozatot fogadtak el a hivatali illetékekről, megtárgyalták a közvállalatok évi beszámolóit, majd a szinte elmaradhatatlan „választások és kinevezések” napirendi pont újabb polémiát keltett. Számos képviselő hozzá kívánt szólni a TOGS igazgatójának leváltásához. Elsőként a radikális Stevan Kesejić, aki közölte, hogy időben kell leváltani Miroslav Božint, hogy megelőzzék a még nagyobb bajt. Miként mondta, az intézményben máskor is folyt a pazarlás, de a tavalyi borfesztivál a duplájába került a tervezettnek, ráadásul egyes beszállítók még ki sincsenek fizetve. A legnagyobb baj, hogy a városi költségvetésből a mezőgazdaságra szánt összegből utaltak át 400 000 dinárt a rendezvényre, ami a büdzsé nem célirányos kezelésének számít, és bűncselekmény. Ki fog felelni ezért és a többi mulasztásért, tette föl a kérdést Kesejić. A demokraták a történteket a rossz káderválasztás folyományának tartották, Zoran Miler városi tanácstag szerint nem azért kell leváltani Božint, mert rosszul végezte a munkáját, hanem mert miatta megromlott a TOGS légköre. Miler egyben figyelmeztette képviselőtársait, hogy akinek dokumentum van a kezében bármilyen pénzügyi visszaélésről, az adja át azt a bűnüldöző szerveknek, különben rágalmazási per indulhat velük szemben.

A képviselők a kimerítő vitát követően leváltották az igazgatót, helyébe Dragan Ružićot választották, menesztették a Városi Gyógyszertár igazgatónőjét, helyébe Desanka Vitast választották, Čarna Petričevićet pedig megválasztották városi ombudsmannak.