2024. május 4., szombat

Meg kell állítani a népességfogyást

A kormányzati családpolitika alapvetése, hogy fenntartható demográfiai fordulatot kell elérni, meg kell állítani a népességfogyást – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szerdai budapesti konferencián. Novák Katalin A családpolitika jelene és jövője című tanácskozáson a legfőbb célok között említette a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a vágyott gyermekek megszületésének elősegítését és a családok erősítését, hiszen – mint mondta – erős családokban több gyermek születik.

Hangsúlyozta, a családpolitikában nagyon fontos, hogy hosszú távú, tervezhető, kiszámítható és komplex intézkedéseket hozzanak. Az ehhez szükséges eszközök kapcsán elmondta, hogy a vágyott gyermekek megszületéséhez legfontosabb a munka és a családi élet összeegyeztetése, a lakhatás és a családbarát környezet megteremtése.

A családpolitika kiindulópontja az aktuális, kedvezőtlen népesedési helyzet. Harminchárom év alatt nyolcszázezerrel csökkent Magyarország népessége. Jelenleg is fogy a magyar népesség, de kisebb mértékben, mint korábban – mondta Novák Katalin, idézve a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait, amelyek alapján a tavalyi év első tizenegy hónapjában a születésszám 2,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a halálozások száma csökkent. Kiemelte: a kormány olyan fontosnak tartja a családi értékeket, hogy azokat az alaptörvényben is rögzítették. „A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” – idézte az államtitkár.

A kormány házasságközpontú politikát folytat. A házasságot időtálló értéknek tekinti, mert kutatások bizonyítják, hogy a gyermekek szempontjából az a „nagyobb biztonságot jelentő együttélési forma” – tette hozzá Novák Katalin.