2024. április 26., péntek

Csakis külföldi digitális villanyórák?

Miért nem indulhatnak hazai gyártók is a meghirdetett versenypályázaton?

A szerbiai villanyóra-készítő cégek képviselete elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Szerbiai Villanygazdaság decemberben meghirdetett pályázatán – melyet digitális villanyórák beszerzésére írt ki – olyan feltéteket támasztottak, melyeknek a hazai cégek nem tudnak megfelelni. A képviselet által kiadott közleményben az is áll, hogy ezzel csak a hazai gazdaságnak ártanak, mert az itteni vállalatoknak is lenne lehetőségük a digitális villanyórák előállítására.

Mint ismeretes, a villanygazdaság az utóbbi pályázatot 2014 decemberében írta ki 57 000 berendezés vásárlására, olyanokra, amelyeknek üzembe helyezésével a központi távleolvasás is lehetővé válna. Fontos megemlíteni azt is, hogy a projektumot az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank finanszírozza.

Ez nem az első eset, hogy a hazai cégek számára sikertelenül végződik a pályázat. Korábban is próbálkoztak digitális órák beszerzésével, de 2 és fél évvel ezelőtt a hazai mágnások (tajkunok) hiúsították meg a közbeszerzési pályázatot, mert nem nyilvános versengés és nem a piaci áralakulások szerint szerették volna eladni termékeiket – áll a közleményben.

Az utóbbi pályázatot éppen azért írták ki az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank szervezésében, hogy az előző példa ne ismétlődhessen meg.