2024. április 26., péntek
FREEDOM HOUSE

Sok helyütt hanyatlott a demokrácia

Aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban – olvasható a demokrácia állapotát országonként vizsgáló, washingtoni központú Freedom House (FH) nemzetközi civil szervezet szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentésében. Magyarország továbbra is a „szabad” kategóriában van, de az egyik szempontból eggyel rosszabb osztályzatot kapott, mint tavaly.

A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő dokumentum szerint 61 ország lett kevésbé szabad 2014-ben, miközben csak 31-ben javult a helyzet e téren. A terrorizmusnak pusztító hatása volt a Közel-Keleten és Nyugat-Afrikában, terrorcsoportok gyilkos támadásokat intéztek mind a biztonsági erők, mind civilek ellen, külföldieket ejtettek túszul, vallási kisebbségek tagjait ölték meg, vagy tették rabszolgává.

Magyarország továbbra is a „szabad” kategóriában van, a polgári szabadságjogok terén megőrizte a tavalyi és tavalyelőtti 2-es osztályzatot, míg a politikai jogokat illetően egyet rontott, 2-est kapott a tavalyi 1-es, legjobb „jegy” után. (Az FH értékelési rendszerében az országok a két osztályzat 1 és 2,5 közötti átlaga esetén minősülnek szabadnak.) A dokumentum azzal indokolja a leminősítést, hogy a választási kampány kevés teret engedett a méltányos versenynek, nagyobb törvényhozási és más előnyöket adva a kormányzó pártnak. Idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, miszerint „egy demokráciának nem kell szükségképpen liberálisnak lennie”.

Szíria, ahol a polgárháború a negyedik évébe lépett, s ahol az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet megvetette a lábát, a legrosszabb, 7-es osztályzatot kapta mind a politikai jogok, mind a polgári szabadságjogok tekintetében. Tunézia viszont, ahol tavaly demokratikus választásokat rendeztek egy új alkotmány alapján, pozitív kivételként az arab világ egyetlen szabadnak minősített országa lett.

A jelentésben szó van a Krím félsziget orosz bekebelezéséről is. A Krím, amelyet most először értékeltek külön, „nem szabad” státusú lett, mivel a tatárokat és az orosz annektálás más ellenzőit megfosztották a jogaiktól. Maga Oroszország is „nem szabad” minősítést kapott, Vlagyimir Putyin elnököt bírálatok érték az ellenzékre való lesújtás és a melegek becsmérlése miatt.

Az Egyesült Államokat illetően a dokumentum kitér a washingtoni szenátus jelentésére a terroristagyanús személyeknek a CIA általi kínzásáról a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után, valamint a tavalyi tiltakozáshullámra amiatt, hogy rendőrök megöltek több fegyvertelen afroamerikait New Yorkban és Missouriban. Megjegyzi, hogy „ismételten elmaradt az ügyészi vádemelés a (halálesetekért) felelős rendőrök ellen”. Mindamellett az Egyesült Államok továbbra is a legjobb helyezettek között van a listán.