2024. április 26., péntek

Nikolić: Szerbia nem felejti el a második világháború áldozatait

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából Tomislav Nikolić szerb államfő kedden katonai tiszteletadás mellett koszorúzta meg a második világháború áldozatainak tiszteletére emelt emlékművet, amely az egykori újbelgrádi koncentrációs tábor helyén áll. A szerb államfő emléknapi beszédében kijelentette, hogy Szerbia sohasem felejti el a szerbiai és a zsidó nép feletti második világháborús bűnöket, és csak tőlünk függ, hogy gyermekeink milyen tanulságot vonnak majd le azokról az időkről.

Nikolić katonai tiszteletadás mellett koszorúzta meg a második világháború áldozatainak tiszteletére emelt emlékművet (Fotó: Beta)

Nikolić katonai tiszteletadás mellett koszorúzta meg a második világháború áldozatainak tiszteletére emelt emlékművet (Fotó: Beta)

– A holokauszt az emberiség történelmének legszégyenteljesebb és legocsmányabb jelensége – mondta az államfő, majd hozzátette, hogy Szerbiában a második világháború kitörése előtt 35 ezer zsidó nemzetiségű polgár élt, a volt Jugoszlávia területén a háború alatt pedig 650 ezer szerb és 67 ezer zsidó polgár vesztette el életét.

Nikolić szerint a jelenlegi zavargások Európában, a szélsőségességek erősödése és az ukrajnai összetűzések arra intenek mindenkit, hogy vissza kell emlékezni a második világháború áldozataira.

– Amíg létezik Szerbia, mi nem felejtjük el a második világháború áldozatait – hangsúlyozta az államfő.

A megemlékezésen Tomislav Nikolić szerb államfőn kívül részt vette Bratislav Gašić védelmi miniszter, Veroljub Arsić, a Szerbiai Parlament alelnöke, Siniša Mali, Belgrád polgármestere, valamint a zsidó és a roma közösségek képviselői.

Az ENSZ közgyűlése az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává. A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el. A birkenaui gázkamrákat a németek 1944 novemberében felrobbantották, mivel igyekeztek elrejteni tetteiket a közeledő szovjet csapatok elől. 1945. január 17-én a személyzet megkezdte az evakuációt; a legtöbb foglyot gyalog indították el nyugatra. Akik túlságosan gyengék vagy betegek voltak, azokat hátrahagyták, így a Vörös Hadsereg 322. lövészegysége 1945. január 27-én körülbelül 7500 végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket talált a táborban és a hozzá tartozó kisebb táborokban.