2024. május 4., szombat

Szakadár rakétatámadás érte Mariupolt

Sok civil halott és sebesült a délkelet-ukrajnai nagyvárosban

Oroszbarát szakadár erők rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit, aminek következtében 29 ember vesztette életét. Az UNIAN ukrán hírügynökség vasárnap hajnali jelentésében az áll, hogy a támadásban 29 civil halt meg, 93 embert pedig sebesülésekkel szállítottak kórházba. Jurij Hotlubej polgármester a 112 Ukrajina tévének nyilatkozva azt mondta, hogy 67 többemeletes épületet, 14 családi házat, négy iskolát és három óvodát ért támadás.
A Moszkva támogatását élvező szakadár entitás „védelmi minisztériuma” szombaton egyértelmű dezinformációnak, hazugságnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást, hangsúlyozva, hogy az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

Az EBESZ megerősítette, hogy a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki a rakétákat. Az UNIAN idézte az EBESZ ezzel kapcsolatos jelentését, amely szerint a szervezet megfigyelői a rakéták becsapódásának helyén végzett vizsgálat alapján jutottak erre a megállapításra. A jelentés szerint a Grad típusú rakétákat északkeleti irányból, Oktjabr település környékéről lőtték ki 19 kilométerre attól az utcától, ahol becsapódtak. Az Uragan-rakétákat pedig keleti irányból lőtték ki, Zaicsenko település környékéről, 15 kilométeres távolságból. Mindkét település a donyecki szakadár fegyveresek ellenőrzése alatt áll.
Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. Azt viszont cáfolta, hogy támadást készülnének indítani Mariupol elfoglalására. Mariupol stratégiai jelentőségét az adja, hogy elfoglalásával Oroszország előtt megnyílna az út ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félszigettel, amelynek ellátása igen nehézkes a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson keresztül.

A szakadár katonai vezető szerint pénteken az ukrán fegyveres erők 40 katonája halt meg. Kozlov közlése szerint az ukrán erők a jelenleg 160 kilométeres front minden szakaszán megpróbáltak áttörni, „de mindenütt derekas ellenállásba ütköztek egységeink részéről”.

Az ukrán védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a szakadár erők az éjjel 27 támadást intéztek ukrán katonai állások ellen. Egy harctéri parancsnok a TSZN ukrán tévének azt mondta, hogy a Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő Debalceve városából a szakadárok heves támadásai miatt tömegesen menekül a lakosság.

A védelmi tárca összesítése szerint január 17-e és 22-e között a „terrorista” (szakadár) erőkkel vívott harcban mintegy 600 fegyverest és orosz katonát „tettek ártalmatlanná”, további 175-öt pedig megsebesítettek, miközben az ukrán fegyveres erők 18 katonájukat vesztették el, 235 emberük pedig megsebesült.

Az EBESZ ukrajnai missziója azonnali lépéseket sürgetett a szemben álló felektől a harci cselekmények azonnali beszüntetése érdekében. A honlapján szombaton közzétett nyilatkozatban a szervezet mélységes aggodalmát fejezte ki a harcok civil áldozatainak egyre növekvő száma és a felek által lakónegyedekbe telepített harcállások miatt. Egyúttal egyeztetéseket ajánl annak érdekében, hogy helyi fegyverszünet jöhessen létre a heves harcok színhelyévé vált donyecki repülőtér térségében és a kelet-ukrajnai megyeszékhely városközpontjában a civil lakosság megsegítése érdekében.

Az ENSZ főtitkára élesen elítélte a Mariupol lakóövezeteit ért rakétatámadást. Úgy tűnik, a rakéták válogatás nélkül zúdultak a civilek lakta környékre, ami a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti – hangsúlyozta New Yorkban szombaton nyilvánosságra hozott közleményében Ban Ki Mun. A világszervezet vezetője bírálta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egyoldalúan megsértették a tűzszünetet. Ez a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodást megszegése – jelentette ki.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén elítélte Mariupol lövetését, és arra figyelmeztetett, hogy a harcok újabb kiéleződése az EU és Oroszország kapcsolatainak jelentős romlását vonja maga után.

Petro Porosenko ukrán államfő a Mariupol elleni támadást olyan emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte, amely a hágai törvényszék elé tartozik. Szavai szerint a Mariupol civilek lakta körzetének lövetése „azon terrorcselekmények sorozatába illeszkedik”, amelyek az elmúlt néhány napban történtek: a Volnovaha településnél elkövetett buszmerénylet, a donyecki trolibusz elleni véres támadás és számos település lövetése.

Porosenko ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minősítse terrorszervezeteknek a szakadárok úgynevezett luhanszki, illetve donyecki népköztársaságait.

A harcok azonnali beszüntetését szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.