2024. április 26., péntek

Lesznek ingyenes tankönyvek, de…

Még nem dőlt el, hogy a legszegényebbek egész tankönyvcsomagot vagy csak néhány tankönyvet kapnak majd ingyenesen

Hat évvel ezelőtt indította útjára a szerb kormány az ingyenes tankönyvek programot. Zorana Lužanin oktatási segédminiszter bejelentette, változások várhatók az ingyenes tankönyvek kiosztásának kritériumaiban, amelyeket márciusig pontosan meghatároznak, hogy amikor áprilisban a szülők megkapják a tankönyvkiadó árajánlatát, addigra tudni lehessen, hogy ki jogosult az ingyenes tankönyvre és ki nem.

Az egyik legfontosabb kritérium a tanuló, illetve a család anyagi helyzete lesz. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a szegény családokból származó gyermekek kapnak majd ingyen tankönyvet.

Márciusig más tankönyvekkel kapcsolatos kérdéseket is meg kell majd oldani, így például, hogy mi kap helyet a tankönyvcsomagban, hogyan választják ki, melyik tankönyvcsomagot használják egy-egy iskolában stb.

A minisztériumnak majd arról kell döntenie, hogy a legszegényebbek a teljes tankönyvcsomagot kapják-e ingyen avagy csak annak egy részét. Az ingyenes tankönyv projektum felülvizsgálatában az oktatási minisztérium segítséget kért a munkaügyi, foglalkoztatási és népjóléti minisztériumtól, valamint az UNICEF-től.

Zorana Lužanin elmondta, hogy az előző ingyenes tankönyv program tavaly ért véget, amely az általános iskolák 1–4. osztályát ölelte fel és ezek a gyerekek három tantárgyból kaptak ingyen tankönyvet. Az új projektumra 680 millió dinár áll rendelkezésre, és az ingyenes tankönyv programba a felsősöket is bevonhatják.