2024. március 29., péntek

Gyásznap Donyeckben

Mariupolban vasárnap kora reggel óta ismét lövöldözés hallatszik – A szakadárok tagadják, hogy ők lőtték volna ki a rakétákat, a NATO szerint viszont azok az ő területükről lettek kilőve

Az ukrán terror elhárítási törzs sajtóközpontja szerint a tegnapi incidensek után a válságzónában az éjszaka viszonylag nyugodtan telt. Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság lázadói szerint Donyeckben ma reggel is erőteljes robbanások hallhatóak, az aknavetők által a város nyugati részét lövöldözik, egy templom sérült meg, de vannak sebesültek is.

Mariupol vezetése szerint a tegnapi támadásoknak 30 halálos áldozata van, 95-es megsebesültek.

Petro Porosenko ukrán elnök emiatt mára gyásznapot hirdetett.

Az ukrán hatóságok szerint a szombati támadást oroszbarát szakadár erők követték el, ők voltak azok, akik Grad rakétavetőkkel támadták Mariupol lakónegyedeit. A szakadárok viszont tagadják, hogy támadták volna az Azovi-tenger partján fekvő Donyeck megyei nagyvárost.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azonnali lépéseket sürget az utóbbi napokban hevessé vált kelet-ukrajnai összecsapások leállítása érdekében.

Helyi illetékesek közlése szerint a támadásban 30-an meghaltak és több mint 90-en megsebesültek. Az ukrán belügyminisztérium korábbi közleményében arról számolt be, hogy tizenöt ember halt meg és további 46 megsebesült, köztük egy 12 éves kislány.

A Moszkva támogatását élvező szakadár entitás "védelmi minisztériuma" szombaton egyértelmű dezinformációnak, hazugságnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" vezetője pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. Azt viszont cáfolta, hogy támadást készülnének indítani Mariupol elfoglalására.

Mariupol stratégiai jelentőségét az adja, hogy elfoglalásával Oroszország előtt megnyílna az út ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félszigettel, amelynek ellátása igen nehézkes a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson keresztül.

Szerhij Kozlov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság (LNR) "népi milíciájának" parancsnoka szombaton tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők előző nap Grad rakétavetőkkel csapásokat mértek Luhanszk külvárosaira. A támadás következtében egy ember megsebesült - mondta, s azt hangoztatta, hogy "az ellenség tudatosan a békés lakosságot veszi célba". "Az utóbbi két napban az ellenség több mint harminc csapást mért egységeink állásaira és lakott településekre" - állította Kozlov.

Az ukrán védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a szakadár erők az éjjel 27 támadást intéztek ukrán katonai állások ellen. Egy harctéri parancsnok a TSZN ukrán tévének azt mondta, hogy a Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő Debalceve városából a szakadárok heves támadásai miatt tömegesen menekül a lakosság.

Az EBESZ és a NATO elítélte a rakétatámadást. Az EBESZ "elvakult és szégyenletes" támadásnak nevezte a Mariupol lakónegyedeit ért tüzérségi támadást.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közleményében azt írta, hogy Kelet-Ukrajnában állomásozó orosz csapatok levegő-föld rakétákkal felszerelt, fejlett légvédelmi rendszerekkel, pilóta nélküli repülőgépekkel és rakétavető rendszerekkel támogatják a szakadárok támadásait.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megerősítette, hogy a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki azokat a rakétákat, amelyek mintegy 30 ember életét oltották ki szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupolban.