2024. április 26., péntek

Felújítják az újvidéki utat

A gazdasági gondok ellenére a nagybecskereki önkormányzat nem mond le az idei nagyobb beruházási tervekről, jelentette ki Čedomir Janjić polgármester. A kedvező időjárásnak köszönve folytatódnak a munkálatok a város főterén, amely hamarosan új köntöst kap és Bánát legnagyobb városa az európai mércéknek megfelelő központot kap, ahol majd könnyebb lesz lebonyolítani a szabadtéri rendezvényeket.

Az önkormányzat egyik legfontosabb feladata a munkanélküliség visszaszorítása a régióban, amihez viszont beruházások kellenek. Erre megvannak a feltételek, hiszen a nagybecskereki ipari övezet nemrég nemzetközi elismerésben részesült. A beruházók idecsalogatására azonban további beruházások szükségesek. Elsősorban fel kell újítani a Belgrád és Újvidék felé vezető utakat, valamint lehetőség van a közlekedés és az áruszállítás egyéb módjainak a fejlesztésére. Ilyen értelemben az önkormányzat hosszú távú tervei között van az Écska repülőtér kiépítése és egy kikötő létrehozása is a Bégán. Ezen a téren az idén egy konkrét terv megvalósítása is elkezdődik: felújítják a Nagybecskerek–Újvidék közötti út Zsablya és Nagybecskerek közötti szakaszát. A polgármester szavai szerint a beruházás értéke 550 millió dinár, amit a köztársasági költségvetéséből biztosítanak. A kivitelezést a Szerbia Útjai (Putevi Srbije) közvállalatra bízták.
Remélhetőleg hamarosan megoldódik a teherforgalom elterelése is a város központjából, ami úgyszintén évtizedes probléma.
Az idei kommunális beruházások közül az elsődleges feladat az egészséges (arzénmentes) vezetékes víz biztosítása lesz, amit a tervek szerint 2015 végéig megvalósítanak. A versenypályázatra január végéig jelentkezhetnek az érdeklődők.