2024. április 26., péntek

Várady: Valószínűleg a horvát és a szerb vádat is elutasítják

A legvalószínűbb végkimenete a Horvátország és Szerbia között a hágai Nemzetközi Bíróságon zajló pernek az lesz, hogy elutasítják a horvátok népirtásra vonatkozó vádját, mint ahogy Szerbia ellenvádját is – értékelte dr. Várady Tibor jogász, aki Szerbia jogi képviselője volt a Bosznia-Hercegovinával lefolytatott hasonló perben.

„Ebben az esetben megtörténhet, hogy az ítélet indoklásában megemlítenek egyes bűncselekményeket, mert mindkét oldalon történtek bűncselekmények, viszont azok nem érték el a népirtás szintjét” – magyarázta az elismert jogász.

Várady arra is emlékeztet, hogy a délszláv háborús bűnökkel foglalkozó hágai törvényszék egyetlen horvátországi ügyben sem állapította meg a népirtás tényét ezért számítani lehet rá, hogy a bíróság is hasonlóan dönt.

„Bízom benne, hogy a vádak elutasítása irányába halad az ügy és többé nem tekintünk egymásra bűnözőként és hősként, hanem szomszédokként” – közölte a Blic napilap online kiadása a jogász véleményét.

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Szerbia és Horvátország közötti háborús népirtásra vonatkozó kölcsönös vádakkal kapcsolatban február 3-án mondja ki az ítéletet, jelentette be csütörtökön az ICJ. Az ítéletmeghozatal 10 órakor kezdődik meg, az ítéletet Peter Tomka, a bírói tanács elnöke olvassa fel, az ítélet ellen nem lehet fellebbezéssel élni.