2024. április 26., péntek
DAVOSI VILÁGGAZDASÁGI FÓRUM

A Sberbank Szerbia mellett áll

Hermann Gräffellel, az orosz Sberbank igazgatójával tárgyalt tegnap Aleksandar Vučić szerb kormányfő a négynapos davosi Világgazdasági Fórumon. A bankigazgató megígérte a miniszerelnöknek, hogy segíteni fogja Szerbiát az állami adminisztráció átalakításában – áll a kormány közleményében.

A beszélgetés során a német származású orosz bankár felajánlotta pénzintézetének segítségét az állam számára. A kormányfő és a mintegy 110 millió ügyféllel rendelkező bank igazgatója a további együttműködésről is tárgyalt. Államkötvények vásárlásáról, valamint az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) és Szerbia közös programjairól is véleményt cseréltek.

SVÁJCBÓL BEFEKTETŐK IS ÉRKEZHETNEK

A kormányfő nemcsak a Sberbank vezetőjével, hanem Schneider Ammann, svájci gazdasági miniszterrel is beszélgetést folytatott a Világgazdasági Fórumon. Vučić a svájci tárcavezetővel a szerbiai reformokról tárgyalt, valamint górcső alá vetették Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap között létrejött megállapodást is.

Ammann elfogadta Vučić szerbiai meghívását. Valószínű, hogy olyan vállalkozói delegációval érkezik majd az országba, amelynek tagjai már előzőleg jelezték a kormánynak lehetséges befektetési szándékukat.

Végül a svájci gazdasági miniszter megjegyezte, hogy Szerbia és Svájc viszonya folyamatosan javult az elmúlt időszakban. Véleménye szerint nagy lesz az érdeklődés Szerbia iránt a svájci befektetők részéről.

TIMMERMANS: ÜDVÖZLENDŐK A GAZDASÁGI INTÉZKEDÉSEK

Aleksandar Vučić kormányfő Davosban szót váltott Frans Timmermans EU-biztossal is, aki üdvözölte Szerbia kormányának gazdáságélénkítő intézkedéseit, és támogatásáról biztosította az EU-ba vezető úton – áll a szerb kormány közleményében.

Vučić kormányfő nem csupán a reformintézkedések eredményeit ecsetelte, hanem kitért a menet közben felmerülő nehézségekre is, valamint köszöntetét fejezte ki az EU-biztosnak a májusi áradások után folyósított támogatásokért, és általában a szerbiai mezőgazdaságnak és iparnak nyújtott segítségéért. A kormányfő Frans Timmermanst arra kérte, hogy a közeljövőben tegyen hivatali látogatást Belgrádba.

SZILÁRD HATÁRIDŐKHÖZ VAN KÖTVE A SÍNPÁLYA KIÉPÍTÉSE

A Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítésének részleteiről tárgyalt Li Ko-csiang kínai kormányfő és Aleksandar Vučić kedden este a davosi Világgazdasági Fórumon. A két fél a munkálatok különböző határidejeit pontosította.

Ennek értelmében a projektum megvalósíthatóságát elemző tanulmányokat áprilisban fejezik be az illetékesek, az ötletprojektum június közepére készül majd el, maguk a munkálatok pedig szeptember végén kezdődnek el.

Li Ko-csiang megígérte, hogy a kínai kivitelezők, magyar és szerb segítséggel, legkésőbb 2017 második felére készülnek el az új sínpályával.

A két kormányfő más programokról is szót ejtett a tárgyalás során, leginkább azokra a potenciális kínai befektetésekre tértek ki, amelyeket a felek már érintettek a múltkori belgrádi csúcstalálkozón.

Vučić a találkozón kifejtette, hogy Szerbia számára hatalmas megtiszteltetés a kínai miniszterelnökkel való beszélgetés, valamint azt is megjegyezte, hogy az országnak fontos képviseltetnie magát egy ilyen nagy horderejú gazdasági eseményen, amilyen a davosi fórum. Már csak azért is, mert ezen tiszteletüket teszik a világgazdasági legbefolyásosabb szereplői is.