2024. április 26., péntek

Új lehetőségek a kistermelők számára (is)

Kész projektumokkal a családi gazdaságok is pályázhatnak az EU-s alapoknál

Az Európai Unió a következő hat évben összesen 175 millió euróval támogatja a szerbiai mezőgazdaságot – áll az EU szerbiai küldöttségének legújabb jelentésében. A vissza nem térítendő pénzeszközöket az agrártermelés és -feldolgozás finanszírozására fordíthatják a szerbiai gazdák.

Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági miniszter szerint a szóban forgó szubvenciók fontosak a hazai agrárium számára, hiszen hatalmas segítséget jelentenek termelőknek, akik a tervezet életbe lépése után közvetlenül pályázhatnak majd az uniós alapoknál. Megjegyezte, ezek a vissza nem térítendő eszközök kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a szerbiai gazdák termelésmutatóinak javításában és a hazai mezőgazdasági termékek versenyképességének növelésében. Ez akár oda is vezethet, hogy a szerbiai termelők az európai farmerekkel is felvehetik a versenyt a piacon.

A mezőgazdasági tárca erre vonatkozó közleményében megemlíti, hogy a szubvenciók révén közvetve akár 400 millió eurós befektetési tőke is az országba kerülhet.

A támogatásokat, a szerb kormány és az uniós illetékesek döntésének köszönhetően, elsősorban a tej- és hústermelők és azok a gazdák vehetik majd igénybe, akik gyümölcs- és zöldségtermesztéssel foglalkoznak, továbbá előnyben részesülnek a biotermelők, és azok, akik az adott régió helyi fejlesztési stratégiáival összhangban gazdálkodnak. A gazdaságok méretét illetően kis- és középtermelők egyaránt pályázhatnak az összegekre. Fontos, hogy a pályázó termelők kész projektumokat küldjenek be.

A gazdákon kívül a vidéki vállalkozók is pályázhatnak a falusi turizmus fejlesztésére, továbbá tanácsokat kaphatnak és szakképzéseken is részt vehetnek az érdekeltek.

A mezőgazdasági szektor minőségellenőrző részlegének is segítséget nyújtana az unió, elsősorban azért, hogy az itteni előírásokat összehangolja a tagállamok már bevett trendjeivel.

Az eddigi információk szerint a projektum értékének 70 százaléka képezheti a szubvenciót, a többit a termelőnek kell állnia, ám pontosabb adatok a különböző projektumokra vonatkozólag még nem láttak napvilágot.

Mint ismeretes, a szóban forgó szubvenciók az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési IPARD programjának részei, amelybe Szerbiát január 20-án kapcsolták be. A program célja a szerbiai mezőgazdaság mutatóinak javítása, valamint a szektor uniós szabványokkal való összehangolása.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékesei még munkálkodnak a szóban forgó új támogatási rendszer kidolgozásán és megszervezésén, a pénzösszegek pedig csak a munkálatok befejezése után válnak elérhetővé az érdekeltek számára.