2024. április 26., péntek

Folytatódó javulás

A nagykikindai közigazgatási körzetben – ahova a Tisza menti községek is tartoznak – a bűncselekmények folyamatos csökkenéséről számol be a rendőrségi statisztika. A múlt évre vonatkozó adatok szerint a körzetben 2378 bűncselekményt jegyeztek, ami 468-cal kevesebb a 2013 évinél. Igaz, például a gazdasági bűncselekmények száma valamivel növekedett.

A rendőrség folytatta a drog elleni tevékenységét: 65 alkalommal összesen 88 kilogrammnyi kábítószert koboztak el, elsősorban marihuánát, csupán kis mennyiségben egyéb drogokat.

Úgyszintén folytatódott a korrupcióellenes küzdelem, amelynek keretében 36 személy ellen tettek bűnvádi feljelentést.

Biztató jelenség, hogy csökkent a kiskorúak által elkövetett – elsősorban vagyon elleni – bűncselekmények száma is, tavaly összesen 128 kiskorú ellen tettek följelentést. Az is jó jel,

hogy a bűncselekményeket elkövető gyerekek száma az előző évinek a felére esett vissza.

A közlekedési statisztika szintén javulást mutat. 2014-ben mintegy 15 százalékkal kevesebb közlekedési baleset fordult elő, mint az előző évben, ezzel párhuzamosan a sérültek aránya 5 százalékkal lett kisebb. Sajnos 11 személy életét vesztette (2013-ban 14).

Ezzel szemben a rendőrség több szabálysértési eljárást kezdeményezett, mint az előző évben: 2014-ben kevés híján 13 ezret, 1800-zal többet, mint 2013-ban. Az Észak-bánáti körzetben egyébként az utóbbi hét évben 66 százalékkal esett vissza a közlekedési szerencsétlenségek száma.