2024. április 26., péntek

Csökkentek a dináralapú hitelek kamatai

A Posta-takarékpénztár és a Societe Genarale Bank ajánlatából

Egyes szerbiai pénzintézetek csökkentették a dináralapú hitelek kamatait, és ami szintén fontos: a kölcsönökre fix kamatokat számolnak el.

A Posta-takarékpénztár a dináralapú készpénzhitelek kamatait lefaragta, azzal a megindoklással, „hogy tekintettel a pénzpiacon kialakult helyzetre, ügyfeleik számára minél kedvezőbb hitelezési feltételeket kíván nyújtani”. Ez azt jelenti, hogy a rövid lejáratú készpénzhitelekre 13,5 százalékos kamatot, a hosszú lejáratúra pedig 15 százalékos évi kamatot számolnak fel. A hiteleket önrész, letét vagy kezes nélküli is jóváhagyják, és a törlesztési idő alatt nem változhat a kamatláb.

A Societe Genarale Bank szerbiai fiókintézeteiben is az eddigieknél alacsonyabb kamatokkal kínálnak dináralapú készpénz- és fogyasztói hiteleket, de a korábban felvett hitelek törlesztésére is nyújtanak kölcsönöket.

Az utóbbi célra, vagyis a korábbi hitelek törlesztésére 50 000 dinártól másfél millió dinárig terjedő összegben vehetnek fel az ügyfelek kölcsönt fél évtől egy évig terjedő tőrlesztési időszakra. A kamatláb nem változó, éves szinten nominálisan 9,95 százalékos. A bank az ügyfeleinek 150 000 dinárt meghaladó összeget is kölcsönöz, 13 hónaptól 36 hónapig terjedő időre 14,5 százalékos fix kamattal. A 84 hónapig terjedő törlesztési időre már a kamat évi szinten 17,45 százalék. A Societe Generale Bank lakossági hiteleket is nyújt 1–5 éves időszakra. A kamat a törlesztési időtől függően minimum 16,95 százalék.