2024. április 19., péntek

Pannon-Duna Mikrorégió alakult Zomborban

Kétnapos konferenciát tartott az elmúlt hétvégén a Duna Stratégia kapcsán Zomborban három szomszédos ország hat városa, Magyarországról Baja és Mohács, Horvátországból Eszék és Pélmonostor, Szerbiából pedig Apatin és Zombor. Miként várható volt, a résztvevők megállapodást írtak alá a mikrorégió létrehozásáról, ami viszont a tervezett Közép-Duna elnevezés helyett a Pannon-Duna nevet viseli. A városok érdekeit a Duna közelségére fűzték föl, a folyó ugyanis a hármashatáron közös célok megfogalmazására ad lehetőséget az uniós stratégia mentén. A konferenciát azon prioritások megfogalmazásának érdekében rendezték, amelyekért a hat város egymást támogatva pályázhat az unió különböző forrásainál.

Elsőbbséget nyert a helyi turizmus, amely mindhárom országban jelentős előrelépést mutat, köszönhetően a régiót egybefogó természetvédelmi övezeteknek. Egy közös, minden évben más városban megrendezendő kulturális fesztivál tervezete is nyerő volt, amely a vidéken élő nemzeti közösségek előtt nyitna bemutatkozási lehetőséget. Az infrastrukturális fejlesztések lehetőségét vizsgáló munkacsoport egy Duna-korridor kialakítására tett javaslatot. Az előterjesztések egyelőre ötletszinten fogalmazódtak meg, hamarosan előterjesztésre kerülnek a Bécsben rendezendő Duna-konferencián, és ha zöld fényt kapnak, megkezdődik az előkészítésük.

A konferencián a hat város képviselői mintegy ötven projekttervezettel álltak elő, zömmel az idegenforgalmat és infrastrukturális beruházásokra vonatkozó ötletekkel. Apatin a Duna közelsége révén a személy- és teherforgalom, illetve vízi sportlehetőséget kihasználó potenciálra építkezik, illetve a leendő wellnessközpontra alapoz. A mohácsiak különösen fontosnak tartották egy 65 millió euró értékű híd megépítését, amely a Duna fölött összekötné a város két részét, egyben akadálymentesítene egy jelentős nemzetközi útvonalat. Az eszékiek az Európa kulturális fővárosa címének elnyerésére összpontosítottak. Baja képviselői a turizmusra építettek, de nem hagyták ki a hajókikötő létesítését és a hercegszántói határátkelőhely átminősítését utasforgalmiról teherforgalmira. Pélmonostor a gasztro- és etnoturizmust vette célba, Zombor pedig a közúti és vízforgalmi infrastruktúra revitalizációjának igényével rukkolt elő. A tarsolyokban persze egyéb is akad, a zomboriakéban például a környező falvak vízellátásának és szennyvízelvezetésének kérdése.

A hat város újabb találkozóját Eszéken tartják.