2024. május 8., szerda

Megérkezett Budapestre az új amerikai nagykövet

Magyar Levente államtitkár: A legnagyobb optimizmussal nézünk a közös munka elé

Megérkezett hétfő délután állomáshelyére az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell. A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, aki kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül előremutató, konstruktív irányba vinni a két ország közötti párbeszédet.

Colleen Bell – akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus – nem nyilatkozott a sajtónak. Magyar Levente rövid sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fogadja a nagykövetet, „a legnagyobb optimizmussal nézünk a közös munka elé”. Az államtitkár kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely – a korábbi hónapoktól eltérően – előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte „mindenképpen megvan, ha a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma”. Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor „Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban”. Azt mondta, Colleen Bell megérkezésével végre helyreállt az Egyesült Államok legmagasabb szintű diplomáciai képviselete Magyarországon, tekintve, hogy lassan két éve nagykövet nélkül működik a nagykövetség.

A korábban egyebek mellett a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként tevékenykedő Colleen Bradley Bell nagyköveti kinevezését a jelölt felkészültségével kapcsolatos kisebb botrányok után szavazta meg az amerikai szenátus. Bell nem karrierdiplomata, hanem úgynevezett politikai kinevezett. Azután nyerte el a nagyköveti posztot, hogy korábban jelentős pénzösszegeket adományozott, illetve gyűjtött Barack Obama elnök választási kampányára.

A külképviseletet 2013 augusztusától ideiglenes ügyvivői minőségben M. André Goodfriend vezeti. Colleen Bell a rendszerváltás utáni negyedik amerikai női nagykövet Budapesten. A 46 éves misszióvezető négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt eddig Los Angelesben élt. Az amerikai nagykövetség hétfőn úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a nagykövet férjével és három gyermekével érkezett Budapestre.