2024. április 26., péntek

Ideiglenesen bezár az óbecsei gyógyfürdő

Az óbecsei egészségházhoz tartozó gyógyfürdő február elejétől nem fogad pácienseket – tudtuk meg Siniša Šijačić igazgatótól. A gyógytorna és rehabilitációs szolgálat szüneteltetésének oka az, hogy az eddigi gyógytornász nyugdíjba vonult, a specializációra küldött orvos pedig csak szeptemberben fejezi be a továbbképzést. A gyógyfürdőbe átmeneti jelleggel – tavaly május óta – hetente kétszer a Magyarkanizsán dolgozó óbecsei Klimó Attila fogadta a pácienseket, de ezentúl ő sem kezeli a betegeket.

Bár a szakképzésen lévő orvossal csak szeptemberben nyithat ki újra a gyógyfürdő, az igazgató azt reméli, hogy amennyiben az önkormányzat támogatást biztosít az egészségháznak, előbb is találnak megoldást az orvoshiányra. Addig, amíg erre nem kerül sor, a rehabilitációra kiírt óbecseieknek más városokba kell majd utazniuk kezelésre, és mivel az útiköltséget a biztosító nem fedezi, az utazást a betegeknek saját zsebből kell majd fedezniük. Az önkormányzat illetékesei egyelőre hallgatnak, a községi képviselő-testület december 22-i ülésén Slobodan Zlokolicának, a Demokrata Párt frakcióvezetőjének a gyógyfürdő bezárását firtató kérdésére Vuk Radojević polgármester annyit mondott: az egészségház igazgatója ugyanannak a pártnak a tagja, mint a kérdésfeltevő, ezért informális választ ezzel kapcsolatosan tőle kérjen.

A város egyik szimbólumának tekintett gyógyfürdő 1906-ban nyitotta meg a kapuit. A legnagyobb érdeme ebben Sós Károlynak volt, aki a város központjában rátalált az artézi, közismert nevén sárga vízre. A központi artézi kút mellett Sós további négy kutat fúrt ki Óbecsén, egyet közülük a saját telkén, ahol megépítette a gyógyvizes fürdőt is. Amikor még nem volt minden házban fürdőszoba, a város lakói hetente egyszer az itteni kádakban tisztálkodtak.

Óbecse egyébként 1935-ben szerezte meg először a gyógyfürdő város státuszt, de később ezt elvesztette. 2013 óta hivatalosan ugyan ismét gyógyfürdő város lett Óbecse, de az új gyógyfürdő-komplexum építésének megkezdésére évek óta hiába várnak az óbecseiek.