2024. április 26., péntek

Rendes árvízvédelmi készültség Bánátban

A sok csapadék és a felmelegedés okozta hirtelen olvadás miatt megemelkedett a Déli-Kárpátokban eredő bánáti folyók vizének a szintje. Ezért a Vajdaság Vizei közvállalat hétfőn rendes árvízvédelmi készültséget rendelt el 70 kilométeres folyószakaszon.

A szokatlan januári olvadás következtében rendes árvízvédelmi készültséget hirdetett a Nérán, a Berzaván és a Temes folyón, amelynek a szintje az elmúlt három nap alatt közel öt méterrel emelkedett.

Stevan Horvat 1996 óta méri a Temes folyó szintjét. Mint mondja, őt is meglepte ez a gyors és nagyméretű januári vízszint-emelkedés.

– Az elmúlt 24 órában két és fél métert emelkedett a víz szintje, de ma reggel óta már mérséklődött a víz emelkedése. Eddig nyolc centimétert emelkedett és az előrejelzés szerint ma este megáll a vízszint további emelkedése és holnaptól már elkezdődik az apadás, amely tíz-tizenkét napig szokott eltartani. Tehát veszély nincs – mondja a gátőr.

A Néra folyócska már tegnap annyit apadt, hogy megszüntették a rendes árvízvédelmi készültséget a partjain, ami még csak a Berzaván és a Temesen maradt összesen mintegy hatvan kilométeres folyószakaszon. Ez utóbbin tegnap nagy robajjal levonult a jég is, amelynek vastagsága 12 cm-es volt. A bánáti folyók közül a Béga és a dél-bánáti Moravica folyócska szintje is megnövekedett.

A bánátiak még emlékeznek a 2005-ös katasztrofális árvízre, amikor a Temes és a Béga vize elárasztotta Módost és Káptalanfalvát. A szakemberek szerint a mostani helyzet közel sincs az akkorihoz. Akkor a Temes szintje Módosnál elérte a nyolc és fél métert. Az előrejelzések szerint a mostani legmagasabb vízállás hat méter alatt marad.