2024. április 26., péntek

Újabb eljárás a „sportrajongó” ellen

A belgrádi Felső Ügyészség sportrendezvényen történő erőszakos viselkedés miatt vizsgálatot indított Ivan Bogdanov, a Crvena Zvezda egyik szurkolócsoportjának vezetője ellen. A gyanú szerint Bogdanov az emlékezetes Szerbia–Albánia-labdarúgó- mérkőzésen követte el a szóban forgó bűncselekményt.

Az ugyanezen a mérkőzésen elkövetett ugyanezen bűncselekmény miatt az ügyészség vádindítványt állított össze Nenad Ilić ellen. A vádindítványt a belgrádi Felső Bíróságnak továbbították.

Tavaly október közepén azért kellett megszakítani a Szerbia–Albánia 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtező mérkőzését, mert a Partizan stadionjának játéktere felett egy drónra kötve a Nagy-Albánia zászlaja jelent meg. A szerbiai szurkolók közül Bogdanov rohant elsőként a játéktérre, hogy leszámoljon az albán labdarúgókkal.

A férfi akkor szerzett nemzetközi „hírnevet”, amikor 2010-ben a szerbiai szurkolók élére állva ellehetetlenítette a Szerbia–Olaszország-mérkőzést Genovában. Bogdanovot Olaszországban három év három hónap börtönbüntetésre ítélték, majd kitoloncolták az országból. Erőszakos fellépése miatt sportrendezvényeken Szerbiában is bírósági ítéletet mondtak már ki ellene, eddig azonban nem tiltották ki a stadionokból. Tavaly nyáron Bogdanovot a montenegrói Kotorban tartóztatták le, mert három másik személlyel együtt 250 ezer euró védelmi pénzt próbált meg kikényszeríteni egy belgrádi üzletembertől.