2024. május 10., péntek

Franciaország 10 ezer katonát mozgósít az ország biztosítására

Franciaország 10 ezer katonát mozgósít kedd estétől az ország érzékeny pontjainak biztosítására a párizsi terrortámadásokat követően Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tájékoztatása szerint.

- Francois Hollande államfő felkérte a hadsereget, hogy vegyen részt az ország érzékeny pontjainak a védelmében - fogalmazott hétfőn a tárcavezető az elnöki hivatalban tartott belbiztonsági válságtanácskozást követően.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, hogy a zsidó iskolák védelmére már hétfőn közel 5 ezer rendőrt és csendőrt rendel ki, akikhez a következő 48 órában a katonák is csatlakoznak. A belügyminiszter ezt annak a kóser boltnak a közelében jelentette be, ahol Amedy Coulibaly, az egyik dzsihadista a pénteki túszejtés során megölte négy zsidó túszát.

Az ügyet vizsgáló nyomozó kioltotta életét

Öngyilkoságot követett el Helric Fredou nyomozó, aki a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap székházát ért támadás kivizsgálásával volt megbízva. A külföldi sajtóinformációk szerint a nyomozó még múlt hét csütörtökén, a merényletet követő napon a rendőrségi jelentés készítése közben oltotta ki életét. Röviddel öngyilkossága előtt találkozott a merényletben elhunyt egyik áldozat családjával.