2024. április 26., péntek
KRAGUJEVACI TORTABOTRÁNY

Az állat-egészségügyi igazgatóság tagadja a mulasztást

Az állat-egészségügyi igazgatóság szerint részükről nem történt mulasztás, amikor a kragujevaci Peta gama édességipari vállalatot arra utasították, hogy a tárolás során megromlott tortákat a helyi szeméttelepre szállítsák, míg a šumadijai körzet vezetője szerint az egész eljárás több sebből vérzett. Dejan Bugarski, az állat-egészségügyi igazgatóság vezetője szerint az állat-egészségügyi felügyelő nem hibázott, ugyanis biztosítva volt a megsemmisítésre váró termékek nyomon követése. Magyarázata szerint a romlott tortákat több okból nem semmisíthették meg a gyepmesteri telep fehérjefeldolgozó üzemében, ugyanis a torták csomagolását nem tudták volna feldolgozni, másrészt, ha igen, kérdéses lett volna, hogy a belőlük készült termékek használhatóak lettek volna-e.

– Harmadrészt a fehérjefeldolgozó üzem nem tudta volna fogadni a megromlott tortákat, ugyanis telítve voltak olyan feldolgozásra váró nyersanyagokkal, amelyek elsőbbséget élveztek – mondta Bugarski.

Véleménye szerint felmerül a kérdés, hogy a megsemmisítési eljárásban más felügyelőségeknek – mezőgazdasági, egészségügyi – is részt kellett volna-e venniük, majd hozzátette, hogy a különböző felügyelőségek hatásköreivel kapcsolatban több tisztázatlan terület található, amelyeket az új élelmiszer-biztonsági törvény rendez. Kiemelte, hogy hamvasztással lehetetlen lett volna ekkora mennyiségű csomagolást és ennyi élelmiszert megsemmisíteni, az ilyen termékek elásása eddig elfogadható megoldásnak bizonyult.

Damjan Srejić šumadijai körzetvezető szerint az egész ügy több sebből vérzik – egyrészt azért, mert a hulladékot nem megfelelően sorolták be, a torták ipari hulladék helyett háztartási hulladék minősítést kaptak. – Másrészt a tortákat nem depóniába, hanem egy szemétdombra szállították, miközben az állat-egészségügyi igazgatóság meg sem vizsgálta annak a lehetőségét, hogy Zomborba szállítsák a hulladékot, ahol szabályszerűen tudták volna megsemmisíteni az egészet – hangoztatta Srejić.

Véleménye szerint az is furcsa, hogy a torták milyen gyorsan felolvadtak, de az is, hogy egyes elemzések szerint a torták ma is emberi fogyasztásra alkalmasak. – Maga a rendszer és az események sorrendje is gyanús – mondta a körzetvezető, majd hozzátette, hogy az ügyel kapcsolatos nyomozás folyamatban van.

Predrag Bošković, a Kragujevaci Alapfokú Bíróság bírája vasárnap elutasította az ügyészség beterjesztését, amelynek alapján a szeméttelepről ellopott 13 tonna torta forgalmazásával vádolt személyeket előzetes letartóztatásba kell helyezni A rendőrség azt gyanítja, hogy D.R. a Čistoća köztisztasági vállalat igazgatója törvényt sértett, mert nem hárította el a veszélyt, S. N., S. S., Lj. J. és Z.K dolgozókat pedig hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A rendőrség továbbá arra gyanakszik, hogy D. R., a Čistoća vállalat igazgatója, miután tudomást szerzett az ellopott tortákról, nem értesítette azonnal a felügyelőséget az esetről, csak január 3-án.

Mint ismeretes, december 24-én 18 ezer darab romlott tortát loptak el a kragujevaci Jovanovac szeméttelepről. Mivel a rendőrséget nem értesítették időben, a torták forgalomba kerültek és a helyi piacokon 50–150 dináros áron árusították őket.