2024. április 19., péntek
ZOMBORI IDEGENFORGALMI SZERVEZET

Két hónap után menesztik az igazgatót?

Zombor képviselő-testületének tavaly december 27-i ülésén számos kinevezés történt, egy várt leváltás viszont elmaradt. A vkt értekezleteinek napirendjén utolsóként szereplő „Választások és kinevezések” mindig szolgálnak meglepetésekkel, az utca embere úgy tudta, a kinevezések kosarában most szerepel majd Miroslav Božin menesztése a város idegenfogalmi szervezetének (TOGS) éléről.

A feltételezés nem volt alaptalan, ugyanis a közintézmény igazgatóbizottsága valóban kezdeményezte az igazgató leváltását.

Miroslav Božint alig több mint két hónappal ezelőtt nevezte ki a TOGS megbízott igazgatójává a vkt. Az Újvidéki Vásár egykori marketingigazgatója, televíziós újságíró lendületet igyekezett vinni a város elsorvadt turizmusába, egységessé, fölismerhetővé és népszerűvé kívánta tenni a régió turisztikai kínálatát a természeti adottságoktól kezdve a vendéglátásig, intézmények, létesítmények, vállalkozók bevonásával, kiemelt hangsúlyt helyezvén a horgász- és vadászturizmusra, a térség gasztronómiai arculatának meghatározására, és annak prezentálására a csárdákban, vendéglőkben és szálláshelyeken. Újdonsült igazgatóként megörökölte az immár hagyományos zombori borfesztivált, a 300 000 dináros költségvetésű Ravangrad Wine Fest rendezvényt. Az eseményt követően, amikor összeadták a számlákat, kiderült, hogy a TOGS fesztiválja 300 ezer helyett kétmillió dinárba került.

Božint korábban az egyik helyi portálon többször alkalmatlansággal, hozzá nem értéssel vádolták, fölrótták, hogy nyugdíjasként fiatal szakember helyét foglalta el, és tudni vélték, hogy megfizetteti az Újvidék–Zombor közti útiköltségét, noha a zombori szállodában lakik, természetesen közpénzen. Hogy mindebből mi igaz és mi nem, nem is tartozik a témához, mert a TOGS igazgatóbizottságánál a fesztivál-számla verte ki a biztosítékot. Saša Velebit, az IB elnöke összehívta a bizottságot, amely megszavazta a megbízott igazgató menesztésének kezdeményezését, amiről értesítették a vkt káderügyi bizottságát. Mivel az indítvány a vkt tavalyi évzáró üléséig nem érkezett meg sem a városi tanácshoz, sem a vkt-hez, a testület nem is tárgyalhatott róla, de kétségtelen, hogy idén napirendre kerül a téma.

Időközben a Večernje novostinak nyilatkozó Božin törvénysértőnek minősítette az IB lépését, mondván, ügyrendje szerint az IB ülését egyedül az igazgató hívhatja össze, és csak jelenlétében tartható meg az értekezlet. Ezzel szemben az IB elnöke az igazgató távollétében hívta össze a bizottság tagjait és vezette le az ülést, amelyen olyan értelemben módosította az ügyrendet, hogy ő is jogosultságot nyerjen az ülések összehívására. Az igazgatóbizottság saját ügyrendjének megszegésével egyben törvényt is sértett – összegezte a hivatali sorsában bizonytalan igazgató.