2024. április 26., péntek

Különleges egységeket vezényeltek Franciaország északkeleti részébe

Különleges rendőri egységeket vezényeltek Franciaország északkeleti részébe, abba a Párizstól mintegy 80 kilométerre található körzetbe, ahol az előző napi párizsi merénylet két feltételezett elkövetőjét legutóbb látták - közölték rendőrségi források csütörtökön.

A rendőrség és a csendőrség különleges egységeit a „célszemélyek megtalálásának céljából vezényelték ebbe a zónába, ahol a két gyanúsított otthagyta az általa használt gépjárművet" - közölték nevük elhallgatását kérő tisztségviselők az AFP francia hírügynökséggel.

A vizsgálathoz közel álló források korábban arról számoltak be, hogy a hatóságok Franciaország északi részére szűkítették a hajtóvadászatot, miután egy benzinkutas felismerte a Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin szerkesztősége elleni terrortámadás elkövetőit Villers-Cotteret település mellett.

A France 3 tévécsatorna forrásai szerint a terroristák a közeli Crépy-en-Valois településen egy házban barikádozták el magukat. Crépy-en-Valois polgármestere arról számolt be, hogy helikopterek köröznek a község felett, és a rendőrség és a terrorellenes erők ellepték a települést. Ugyanakkor azt nem tudta megerősíteni, hogy valóban ott vannak a támadók.

Eközben a párizsi hatóságok terrorcselekménynek minősítették a csütörtök reggel a francia főváros egyik déli elővárosában, Montrouge-ban történt lövöldözést, amelyben egy rendőrnő meghalt, egy utcaseprő pedig életveszélyesen megsebesült. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a történteknek köze volt-e a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni előző napi öldökléshez.

Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a Charlie Hebdo székháza ellen, a fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó támadók vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

A lap egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjén, Abu Bakr al-Baghdadin gúnyolódott. A dzsihadista csoport korábban terrortámadással fenyegette meg Franciaországot, amiért Párizs részt vesz az IÁ elleni nemzetközi koalíció légi hadjáratában.

A szökésben lévő feltételezett támadók - Said és Chérif Kouachi fivérek - Párizsban született francia állampolgárok. Chérif Kouachit 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport tevékenységében.