2024. április 26., péntek

„A pénz követi a pácienst”

A magánpraxis támogatja az egészségügyi könyvecskék érvényességét a magánorvosi intézményekben

A magánrendelőkben dolgozó orvosok támogatják Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter azon bejelentését, miszerint a Köztársasági Egészségügyi Biztosítás Alap felhasználói hamarosan az egészségügyi könyvecskéjükkel igénybe vehetik majd a magán és az állami egészségügyi intézmények szolgáltatásait is.

A Magánorvosok és Fogorvosok Egyesülete csütörtöki közleményében kiemeli, hogy már korábban jelezték a szabadon választott orvosok modelljének előnyeit.

– A bejelentett változások stratégiai jelentőségűek, hiszen az egész egészségügyi rendszerre nézve jelentős reformlépést jelent az európai standardok felé, ugyanakkor felgyorsítja a 28. fejezet körüli tárgyalásokat – emelik ki a közleményben.

Mint rámutatnak, az új modell, amely „a pénz követi pácienst” elven alapul, az állami egészségügyi intézmények monopóliumának megszüntetéséhez vezet.

– Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi alapból a pénz ahhoz az orvoshoz kerül majd, akit a szolgáltatással való elégedettsége alapján a páciens kiválasztott. Az orvos szabad megválasztása olyan versenymechanizmusokat serkent majd, amelyeknek köszönhetően a polgárok minőségesebb és elérhetőbb gyógykezelést kaphatnak, és elhárítja az alaptalan várakozási listákat – emelik ki a közleményben.

Az egészségügyi minisztérium döntésének fontos következménye a költségek ésszerűsítése, hiszen az egészségügyi szolgáltatások kétszeres megfizettetése az ország GDP-jének 3 százalékát teszi ki, egymilliárd eurót. Ugyanakkor az egyesület közleményében rámutatnak arra is, hogy mivel késnek a szerbiai egészségügyi rendszer korszerűsítésével, az ország egészségügye Európa ranglistájának utolsó helyén található. Figyelmeztetnek arra, hogy azok a személyek, akik hátráltatták a változásokat, ezúttal is gátat vetnek majd a bejelentett módosításoknak, ugyanis az egyesület közleménye szerint az új rendszer az eddig az egészségügyben működő, élősködő modellek kiiktatásához vezetne.

A Jovan Rakić és Branislav Kardašević aláírását tartalmazó közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy az egészségügy a polgárok miatt létezik, akik jogosan várják el, hogy ha magánorvosnál szeretnék gyógykezeltetni magukat, európai standardoknak megfelelő kezelést kapjanak.