2024. április 26., péntek

Miért?

Jubileumi évet ünnepel(t) a Magyar Szó. Hetven éve jelenik meg folyamatosan és tájékoztatja a mindenkori vajdasági magyar olvasót a mindenkori történésekről. Épp ez a mai, szilveszteri kiadás az utolsó, amelyik még a jubileumi évben jelenik meg, jövőre már 71 évesek leszünk.

Tegnapelőtt, hétfőn tartotta idei utolsó ülését a Magyar Nemzeti Tanács, amelyen megválasztotta saját szakmai bizottságait, így többek között a Tájékoztatási Bizottságot is.

A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Szó alapítója. Pontosabban, a Magyar Nemzeti Tanács négy médium esetében gyakorol alapítói, illetve társalapítói jogokat: Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Mozaik Televízió. Ezek a médiumok a következőképpen vannak képviselve az új összetételű Tájékoztatási Bizottságban: Hét Nap 2, Pannon RTV 1, Magyar Szó 0, Mozaik Televízió 0.

Ezek tények, de a fentiekre alapozva a puszta ténymegállapítás kategóriájába tartozik a következő is: a 17 tagú testületben nem jutott egyetlen hely sem a vajdasági magyarság legnagyobb múlttal rendelkező, legtöbb dolgozót foglalkoztató, legnagyobb költségvetéssel dolgozó médiumának, a Magyar Szónak.

A kérdés pedig: miért?