2024. április 26., péntek

A mezőgazdasági minisztérium kifizeti az elmaradt támogatásokat

A mezőgazdászok még az idén kézhez kapják a 2014-es elmaradt támogatásokat, nyilatkozta lapunknak Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasági kérdésekkel megbízott parlamenti képviselője. Mint megjegyezte, a mezőgazdasági minisztérium az idei évet gyakorlatilag mínusszal kezdte, az előző évi támogatásokat május-június során fizette ki, de egyes termelőknek a műtrágya- és az üzemanyag-támogatás a mai napig nem lett kifizetve.

– A mezőgazdasági minisztérium a megszorító intézkedéseknek köszönhetően mára eljutott odáig, hogy az év vége előtt ki tudja fizetni a 2014-es évre vonatkozó támogatásokat, úgyhogy a 2015-ös évet gyakorlatilag a teljes költségvetésével tudja megkezdeni. Ez azt jelenti, hogy a gazdák a gazdaságok bejegyezése után számíthatnak a támogatások fennakadás nélküli kifizetésére, sőt nagy valószínűséggel az is előfordulhat, hogy előbb megkapják azt a teljes összeget, amely elő van irányozva a mezőgazdasági támogatásokról szóló törvény értelmében – mondta a parlamenti képviselő.

Az elmaradt támogatások kifizetését Snežana Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági miniszter is bejelentette. Szavai szerint bár a 2015. évi állami költségvetésben 10 százalékkal kevesebb pénzt irányoztak elő a mezőgazdasági termelők támogatására, az illetékes minisztériumnak sikerült megszorító intézkedések segítségével további eszközöket biztosítania, aminek köszönhetően az elkövetkező két napban a termelőkkel szembeni minden tartozását kifizeti a tárca. A mezőgazdasági miniszter szerint annak ellenére, hogy kisebb a tárca jövő évi költségvetési kerete, a mezőgazdasági termelők nem lesznek elégedetlenek, mert a gazdaságok 95 százaléka nem fog jelentős változásokat érzékelni a támogatási rendszerben.