2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Kórkép a jelenlegi helyzetről

A hétvégén Szabadkán rendezték meg a… és itt most kénytelen vagyok megállni, és tényszerűen, időrendi sorrendben ismertetni az elmúlt pár nap történéseit, amiből kiderül, hogy pontosan mit is rendeztek meg. Hivatalosan a top 16 versenyt, amelyen – az eredeti elképzelés szerint – Szerbia 16 legjobb férfi és női versenyzője áll asztalhoz. Mivel a nőknél ranglista első négy helyezettje (Fehér Gabriella, Erdélyi Annamária, Andrea Todorović, Molnár Mónika) nem jelentkezett be, így már kezd bicegőssé válni a dolog. Ha ehhez hozzátesszük, hogy december 22-én 15 óráig a női Szuperliga bajnokcsapata, a Novi Sad játékosainak (Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Aleksandra Savić, Anđelija Ratić) a benevezése sem érkezett meg, akkor már nemcsak biceg, hanem sántít is a történet. A külföldi klubban szereplő kvartett tagjai nem is terveztek fellépni a tornán, az újvidéki együttest erősítő játékosok viszont igen, a klubjuk azonban nem küldte el idejében a nevezést. Dušan Jovičić, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség (STSS) főtitkára a szabályok szerint a tartalékokkal töltötte fel a listát, ami óriási felháborodást váltott ki az újvidéki klub berkeiben, s azonnal elkezdték támadni a főtitkárt és a pár nappal ezelőtt megválasztott új elnököt is. Pedig ők „csak” a szabályok szerint igyekeztek eljárni… A nyomásgyakorlásnak azonban meglett az eredménye: a férfi és a női szövetségi kapitány (Miloš Đukić és Slobodan Stojanov), valamint a végrehajtó bizottság tagjainak a beleegyezése után megszületett a salamoni döntés: a nőknél 20 versenyző indulhat, vagyis a Novi Sad játékosai is asztalhoz állhatnak. Minden jó, ha jó a vége – mondhatnánk, de nem mondhatjuk, mert az új csoportok kialakítása igen kevés rációt tartalmazott. Így történhetett meg, hogy a D csoport (Vejnović, Tóth É., Fenyvesi, Radonjić, Ágoston) sokkal erősebb lett, mint például az A (Makszuti, Savić, D. Vignjević, Mijailović, Mészáros), s mindkettőből az első és a második helyezett jutott a negyeddöntőbe. Ha az eset után Jovičić beadja lemondását, azon senki ne csodálkozzon.

Mindezek a történések hűen tükrözik a szerbiai asztalitenisz pillanatnyi helyzetét: a verseny színvonala és az azt megelőző események pontos kórképet adnak a valaha sokkal szebb napokat megélt asztalitenisz jelenlegi helyzetéről.

A férfiaknál a top 16 versenyt a belgrádi Marko Jevtović (Crvena zvezda) nyerte, míg a női top 20 torna győztese a zentai Makszuti Anetta (Panonija) lett: a fináléban egyikük sem veszített játszmát. Az első helyezettek 30 ezer dinárral gazdagodtak, míg a döntősök (Uroš Gordić, aki az első tartalék volt, ennek ellenére második lett, valamint Marija Galonja) 20 ezer dinárt kaptak. A harmadik helyezettek (Bojan Crepulja, Truzsinszki Viktória) 10-10 ezer, a negyedikek (Pető Zoltán, aki a negyeddöntőben öccsét, az első kiemelt Zsoltot győzte le 4:2-re, Ivana Vejnović) 5-5 ezer dinárt vihettek haza, az 5–8. helyezetteknek fejenként 3000 dinár járt.

Eredmények, férfiak, a 3. helyért: Pető Zoltán (Versec)–Bojan Crepulja (Fürstenfeldbruck, Németország) 0:4. Döntő: Marko Jevtović (Crvena zvezda)–Uroš Gordić (Banat – Nagybecskerek) 4:0. Az 5–8. helyezettek: Pető Zsolt (Wels, Ausztria), Nagy Némedi Valentin (Banat), Marko Petkov (Jena, Németország), Dragan Subotić (Ruhrstadt Herne, Németország).

Nők, a 3. helyért: Truzsinszki Viktória (Novi Sad)–Ivana Vejnović (Zenta) 4:3. Döntő: Makszuti Anetta (Panonija)–Marija Galonja (CajaSur Priego, Spanyolország) 4:0. Az 5–8. helyezettek: Branislava Vignjević (NS 2011), Gyurcsik Alíz, Tóth Éva (mindkettő Panonija), Aleksandra Savić (Novi Sad).