2024. április 26., péntek

Stabil anyagi helyzetet teremtettek

Maglai: Az idén jó alapot sikerült megteremtenünk, melyre építkezhetünk a következő évben is

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere pénteki évértékelőjében beszámolt a 2014-es évben végzett munkájáról, az eredményekről, azokról a dolgokról is, melyekkel elégedetlen, és kitért a jövő évi tervekre is. Mint elmondta, nagyjából egy éve dolgozik az új városvezetés, és amikor megkezdték a munkát, igen rossz volt a helyzet, az adósságok nőttek, a közvállalatok nehéz helyzetben voltak, sokakat pártalapon foglalkoztattak. Mint fogalmazott, nehéz volt elképzelni, hogy mindent helyre lehet hozni, még mielőtt a rendszer összeomlik, azonban azon dolgoztak, hogy az önkormányzatban elsősorban egy pénzügyi stabilitást elérjenek.

A polgármester elmondta, sok támadás érte az új városvezetést és őt is (Fotó: Molnár Edvárd)

A polgármester elmondta, sok támadás érte az új városvezetést és őt is (Fotó: Molnár Edvárd)

– Az idén sikerült stabilizálni a rendszert, részlegesen megreformáltuk a közigazgatást, lefaragtunk a költségekből, igyekeztünk jó gazdához mérten, felelősségteljesen dolgozni, harminccal csökkentettük a dolgozók lészámát, hamarosan elkészül a szisztematizáció, vagyis további leépítés lesz, ugyanis meggyőződésem, hogy 300–320 dolgozó tökéletesen el tudja látni a közigazgatási munkákat.

Maglai elmondta, sok támadás érte az új városvezetést és őt is, mint fogalmazott, sokak körében nem túl népszerű, éppen azért, mert próbált rendet teremteni és nem volt hajlandó belemenni kétes ügyletekbe, és bár egy év alatt nem lehetett mindent rendbe hozni, mégis sikerült bizonyos feladatokat elvégezni. A közvállalatokkal kapcsolatban elmondta, borzasztó állapotok voltak egyes vállalatokban az anyagi helyzetüket, a munkavégzéshez szükséges felszerelések hiányát vagy a szervezettséget tekintve, de sikerült ezen is javítani, többek között az igazgatókat is kinevezni, ha nem is a törvényes határidőket betartva. Rendezték a Köztisztasági és Parkosítási, a Kéményseprő és a Stadion Közvállalatok helyzetét is, sikerült kidolgozni a távhő elszámolásának új tarifarendszerét, és ezt tervezik a Köztisztasági Közvállalatban is, ezen kívül a Palics-Ludas Közvállalat hatmillió dinár értékben kapott munkaeszközöket, gépeket, a Köztisztasági Közvállalat is kapott új felszerelést, és racionalizáció vár mindenképpen még a közvállalatokra is. A különféle adományok összegét, a reprezentációs költségeket lefaragták, ez 10–15 milliós megtakarítást jelentett, és a szolgálati autót többé nem használják magáncélokra.

– Mivel az idén a költségeket 15–40 százalékban sikerült csökkenteni, a közigazgatásban dolgozók a mai napig időben kapják a fizetésüket, az intézményeikben dolgozók úgyszintén, vagyis sikerült megőriznünk egy stabil pénzügyi rendszert, s úgy vélem, az idén jó alapot sikerült megteremtenünk, melyre építkezhetünk a következő évben is. Nehéz év volt az idei, a köztársaságtól és a tartománytól alig kaptunk pénzt, egészen őszig, ezért az volt a célunk, hogy az életminőségen próbáljuk a lehetőségekhez mérten javítani. Befejeztük a Zeneiskola homlokzatát, háromszázmillió dinár értékben történtek aszfaltozási munkálatok, 12 millió dinárt költöttünk arra, hogy öt iskolában bevezessük a gázt, húsz buszmegállót újítottunk fel, a Zsinagóga keleti és nyugati oldala elkészült, jelenleg is folyik a felújítás az északi oldalon és a kupolán, megnyílt egy óvoda Kelebián, beindítottuk a térfigyelő rendszert, több helyen szennyvíz- és vízvezeték épült, hónapok munkájával, de sikerült rendezni a Népszínház építéséhez szükséges dokumentációt, megújult több egészségház, sportpálya, elkészült a Palics fejlesztésére vonatkozó akcióterv is. Valamennyire sikerült rendbe tennünk a Városi Stadiont, megkezdtük a dűlőutak rendezését és a dűlőutaknál lévő kanálisrendszer kialakítását és a meglévők tisztítását, megújítottuk az adórendszert is, aminek köszönhetően sokkal több bevétel folyt be a városkasszába és nagyon sok, évek óta húzódó adósságot hajtottunk be így, a Vámszabad Övezetnek 56 százaléka került a város tulajdonába, továbbá az Apatin, Topolya és Szabadka által alapított Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség is megkezdte munkáját, mely pályázni fog a különböző alapoknál a nagy projektumok megvalósítására – sorolta Maglai.

Elmondta, több dologgal ugyanakkor nem lehetünk elégedettek, így nem sikerült az elképzelésekhez mérten új befektetőket hozni Szabadkára, még mindig nem történt vádemelés a Köztisztasági Közvállalatban történt visszaélésekkel kapcsolatban, nem sikerült megoldani a kóbor állatok problémáját, és a közbiztonsággal kapcsolatban is elégedetlenségét fejezte ki a polgármester, hozzátéve, a városi vagyonnal, azaz az üzlethelyiségekkel, lakásokkal és ingatlanokkal való gazdálkodáson is lehetne javítani. Habár év közben a köztársaságtól nem sikerült elegendő pénzt lehívni, de az ősz folyamán a tartomány jóváhagyta, hogy több mint százmillió dinárt folyósítson a vízvezeték- és szennyvízhálózat bővítésére, a köztársaság pedig több év után újra támogatja a Népszínház építését.

Elmondta, a jövő évben a célok között van még több pénz lehívása a köztársasági és tartományi alapoktól, a Zsinagóga teljes homlokzatának befejezése, a Népszínház építésének folytatása, mintegy húsz utca kiaszfaltozása, a vízvezeték és szennyvízhálózat bővítése, és olyan nagy beruházások megkezdése is, mint a kollektor építése, a kettes számú Vízgyár, a Regionális Hulladéktároló vagy a fővízvezeték kiépítése. Maglai a végén hozzátette, optimistán néz a következő év elé.