2024. március 19., kedd

Nagy úr – meg jó üzlet – a víz

A közbeszerzési eljárás megsemmisítése után Nagybecskereken máris új versenypályázatot írtak ki az egészséges ivóvíz biztosítására. Az önkormányzati hatalom szerint emiatt legtöbb három-négy hónappal tolódik el a Béga menti polgárok legnagyobb problémájának a megoldása. Mint hangoztatják, marad az ígéret, hogy 2015 végétől (bár már 2016 elejét is emlegetik) a nagybecskerekiek már egészséges, vagyis arzénmentes vizet ihatnak a városi vízvezetékből.
A versenypályázat leállítása felkavarta a kedélyeket a városban. Az ellenzék lemondásokat követel (elsősorban Goran Tajdićnak, a Városi Vízművek igazgatójának a menesztését követelik, aki a közelmúltban lépett át a radikálisok táborából a haladókhoz, és azon nyomban a közvállalat élére került), a haladó–szocialista többség pedig azzal gyanúsítja a demokrata–ligás ellenzéket, hogy nyilván ők „fúrták meg” a versenypályázatot.

A panaszt a versenypályázatra az óbecsei Aleksandar Đekić magánszemélyként nyújtotta be. De nem tagadja, hogy két nagy európai társaság alkalmazta, amelyek közösen részt szándékoznak venni a közbeszerzési eljárásban. Szerinte nagy összegű (30 millió eurós) pályázatról van szó, amelynek előkészítői számos hibát vétettek, a fogyasztók pedig védelmet érdemelnek. Ezekre a hiányosságokra időben figyelmeztetett, de azokat mégis figyelmen kívül hagyták.
Čedomir Janjić Nagybecskerek polgármestere szerint mindez csak megerősíti az önkormányzat véleményét, hogy tisztességtelen játékról van szó. Hangsúlyozza: Nagybecskerek nem lehet a túsza a világ egyetlen társaságának sem, de azok itteni képviselőinek sem.
Az ügyben hallatta szavát a nagybecskereki korrupcióellenes bizottság is, amely szerint voltak szabálytalanságok a közbeszerzési eljárásban, amire ők is figyelmeztettek. Emiatt kezdeményezik, hogy a közbeszerzési törvény értelmében induljon eljárás a felelősség kivizsgálására. Zoran Bašić az egyesület nevében kijelentette, hogy az esetről jelentést írnak az illetékes köztársasági bizottságnak.
Mint a polgármester mondja, a fogyasztóvédelmi bizottság jelentéktelen, formális okok miatt semmisítette meg a közbeszerzési eljárást, de magát az egészséges ivóvíz biztosításának a módját nem kérdőjelezték meg.
A korábbi helyi hatalom 2012-ben – a helyhatósági választások előestéjén – szerződést írt alá a vízgyár építéséről a Wassertechnik társasággal. Az új többség azonban leállította a 25,6 millió eurós beruházást. A megindokolásuk szerint ugyanis ennél jóval többe került volna, a fogyasztóknak pedig túl drága lenne a vízgyárból kapott víz. Ezért döntöttek úgy, hogy olyan kivitelezőt keresnek, amely a saját szervezésében oldja meg az arzénmentes víz biztosítását, a fogyasztóknak pedig csak az elhasznált vizet kell hogy fizessék. Annak köbméterenkénti ára nem haladhatja meg a 0,28 eurót.
A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 elején fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánították a vezetékes vizet. Több mint százezer ember maradt egészséges ivóvíz nélkül. Az ivóvízprobléma megosztotta az embereket. Akinek van pénze, palackozott vizet fogyaszt, akinek nincs, annak marad a sorban állás a kút előtt, vagy a csapvíz. Számítások szerint a városban naponta 18 ezer liter palackozott vizet adnak el. Éves szinten a lakosok – a hihetetlenül hangzó – húszmillió eurót költenek a bolti vízre.
Még ha ezek a számok nem is felelnének meg teljes egészében a valóságnak, nyilvánvaló, hogy a nagybecskereki ivóvízprobléma körül jelentős összegek forognak. Közben nem tudni, hogy a németekkel való szerződésbontás eurómilliókba kerül-e majd, mivel a Wassertechnik társaság perrel fenyegetőzik. De már az a három-négy hónapos halasztás is pármillió eurós kiadást jelent majd azoknak, akik palackozott vizet vásárolnak. Vagyis vannak bőven, akiknek haszna származik abból, hogy tilos a városi vízvezeték használata.
Az igazsághoz tartozik, hogy a nagybecskerekiek generációi ugyanezt az (arzénes) vizet fogyasztották évszázadok óta. Egyes vélemények szerint – a szóbeszéden kívül – nincs tudományos megalapozottsága annak, hogy ennek a víznek a fogyasztása káros lenne az egészségre. Valójában csak arról van szó, hogy a vízre vonatkozó szabványok változtak. A víz vegyi összetétele állandó. A múlt század hetvenes éveiben az arzén megengedett határértéke 200 mikrogramm volt literenként, most pedig tíz mikrogramm. Valamikor a szabványnak megfelelt, most pedig nem. A szakemberek szerint az is evidens, hogy ha ezt a vizet egy ivóvíztisztító berendezésen megtisztítanák, akkor a lakosság egészségesebb vizet ihatna. Csak az a baj, hogy a probléma megoldása a politikusokra van bízva, és ez esetben sem számít sokat a szakemberek véleménye.