2024. április 26., péntek

Ünneplés a Szabadkai Zeneiskolával

Ma 19 órától kerül sor a városházán a Szabadkai Zeneiskola karácsonyi-újévi hangversenyére. A műsorban fellép az iskola alsófokú- és vegyeskórusa, valamint több zenekara: a harmonika-, a tambura-, a jazz-, a fúvószenekar, valamint a Big Band. Előadásukban egyebek között a legszebb karácsonyi dalokat hallhatjuk az Oh, szép fenyőt, a Kiskarácsony nagykarácsonyt, a Jingle Bellst, a Let it Snowt, a Christmas Symphony – Traditionals első és harmadik tételét, az Oh, Happy Dayt, a Jesus, Oh, What a Wonderful Childot stb. Ezenkívül lesz Csajkovszkij Barcalolája, Strauss Pizzicato Polkája, Brahms Magyar tánca, Strausstól a Radetzky Marsh és egyéb zeneművek. A hangversenyről Barlai Edit igazgató és Tokodi Károly igazgatóhelyettes számoltak be:

– Két részből áll a koncert, egyik 19-kor, a másik 20 órakor kezdődik. Az első részben a szimfonikus zenekar lép fel, Paskó Csaba vezényletével, koncertjük pedig a bécsi újévi hangulatot idézi. A második rész másmilyen jellegű, de szintén hangulatos lesz, ekkor a Zeneiskola több zenekarát is megismerheti a közönség. A hangversenyen iskolánk diákjainak több mint fele, mintegy négyszázan vesznek részt. A koncert első felével egyébként Topolyán léptünk fel nemrég és nagy sikert aratott – hallottuk Barlai Edittől és Tokodi Károlytól, mint ahogyan azt is, hogy a Szabadkai Zeneiskola diákjainak nemcsak a december eseménydús, hiszen szeptember óta számos fellépésben volt részük.

– Megközelítőleg negyven rendezvényen vettek részt a tanulóink, kiállításokon, díjátadókon, megnyitókon és egyéb műsorokon. Mindez nagy szervezést is igényel, de a diákok szívesen mutatkoznak meg. Fontos tehát a szülő, tanár, diák együttműködése, és mindebben nagyon sokat jelent a szülők támogatása. Tél kezdetén közös koncertet tartottunk Szegeden a Király-König Péter Zeneiskolával. Ezzel újabb szintre helyeztük az együttműködésünket, hiszen nem csupán vendégszereplésről volt szó, hanem a két zenekar együtt játszott. A jövőben is ezt szeretnénk szorgalmazni. Ehhez támogatást az MNT-től kaptunk, a diákoknak pedig sokat jelent, élményszámba megy – hiszen egy kirándulás keretében valósíthatnak meg zenei együttműködést határon túli diáktársaikkal –, és hasznos is, mivel a továbbtanulási lehetőségekről is informálódhatnak. Tanulóink a városunkban is sok helyen szerepelnek, felléptek például a Soroptimist klub megalakulásán, majd pedig a klub húsz szociális hátrányos helyzetű diákot segített csomagokkal. Nemrég a harmonika zenekarunk az idősek otthonában lépett fel, kórusunk pedig a város legkülönbözőbb helyein bukkant fel, hogy énekükkel ünnepi hangulatot teremtsenek. Iskolánkban emellett az elmúlt időszakban számos vendégelőadó tartott nyilvános órát, amelyek szintén nagyon fontosak, hiszen hozzájárulnak diákjaink zenei fejlődéséhez – mondta Barlai Edit és Tokodi Károly.