2024. április 26., péntek

Folytatódik a kötélhúzás Bégaszentgyörgyön

A haladók és a szocialisták szerint hatalomváltás történt, a demokrata házelnök pedig hétfőre új ülést hívott össze

Továbbra sem tisztázódott, hogy új hatalmi többség jött-e létre a bégaszentgyörgyi (Žitište) községben, vagy sem. A haladók és a szocialisták nemrég szövetségre léptek, és bejelentették, hogy a 31 tagú községi képviselő-testületben az új többséget ezentúl a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Polgári Csoportosulás 16 képviselője alkotja. Meg is tartották az ülésüket, és megkezdték a tisztségek újraosztását. A demokraták által vezetett eddigi többség viszont azt állítja, hogy – szövetségeseikkel együtt – ők rendelkeznek több mandátummal.
Mitar Vučurević (SZHP) Bégaszentgyörgy aktuális polgármestere szerint a demokraták nehezen fogadják el a valós helyzetet, vagyis azt, hogy elveszítették a hatalmat. Szerinte a távozóban levő parlamenti elnök hasztalanul próbálja összehívni a „saját” többségét.
Igor Salak, a DP tartományi képviselője (akinek a házát nemrég kövekkel dobálták meg ismeretlen személyek) szerint a kkt elnöke továbbra is Dragan Milenković, a demokraták tagja, aki december 22-ére és január harmadikára hívta össze a helyi parlament soron következő üléseit. Majd ezeken eldől, hogy melyik oldal rendelkezik több mandátummal. A demokraták szerint nem lehet legitim új többség, mivel a haladók és a szocialisták által létrehozott szövetség egyik képviselőjének nincs hiteles mandátuma, mivel a Közigazgatási Bíróság háromszor is elutasította a hitelesítésére benyújtott kérelmét.
Az eddigi hatalmi koalíciót a Szerb Haladó Párt, a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Szövetség képezte. A VMSZ képviselője töltötte az alpolgármesteri tisztséget.
A 2012-es választások óta ez lenne a harmadik hatalomváltás a fejletlen határ menti községben, ahol komoly megrázkódtatások mellett zajlik a több mint ezer dolgozót foglalkoztató Agroživ baromfivágóhíd csődje.