2024. április 26., péntek

Testvérvárosi edzőtábor Zomborban

Tavaly decemberben a zombori Radnički labdarúgóklub és a Bajai Labdarúgó Sportegyesület Barátság, nem rivalizálás elnevezéssel közös projektet indított útjára. A jövő év februárjában záruló projekt barátságos sporttalálkozókat, tapasztalatcserét foglal magában. November elején a Radnički stadionjában megtartották az első sporttalálkozót, amelyen a két klub utánpótlás pótláscsapatai vettek részt. A megkezdett baráti találkozót múlt szombaton Baján folytatták. A házigazdák a bajai Szentháromság téren fogadták a zombori csapatot. A vendégeket Fercsák Róbert, Baja polgármestere és Búcsú Lajos, a Bajai Labdarúgó-egyesület elnöke üdvözölte.

A fiatal labdarúgó-palánták először városnézésen vettek részt, meglátogatták a Múzeumot, majd a Nagy István Galériába vezetett útjuk, végül megtekinthették a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját. A délutáni órákban a labdarúgásé volt a főszerep. Összesen 120 bajai és zombori, 10–16 éves fiú rúgta a bőrt, de a szervezők meglepetés-játékokat is készítettek, amelyeken a srácok a mozgékonyságukat, a koordinációjukat, az ügyességüket, a fürgeségüket és a találékonyságukat mérhették össze.
Az Európai Unió az IPA pályázat révén csaknem 95 ezer euróval támogatja a projektet, amelynek célja a testvérvárosok közötti sportkapcsolat elmélyítése, a sportszerűség népszerűsítése és a határ menti nemzetiségek nyelvének, kultúrájának kölcsönös megismerése.

A gyerekek barátkozása a hétvégétől kezdődően ötnapos zombori edzőtáborral folytatódik, aminek keretében nemzetközi tornát szerveznek, ezen a projektpartnerek mellett a horvátországi Dárda focistái is részt vesznek.